️Tocmai de aceea, vă cer să veniți cu bani noi pentru sectorul agricol, dacă vreți într-adevăr să îl salvăm!

PPE

 

 

În această seară în cadrul ședinței din plenul Parlamentului European de la Bruxelles am participat alături de colegii mei la dezbaterile cu privire la comunicarea Comisiei Europene în legătură cu asigurarea disponibilității și accesibilității îngrășămintelor.

Războiul din Ucraina și criza energetică au avut ca efect limitarea cantităților de îngrășăminte disponibile pentru fermieri.

În acest context, sectorul agricol se confruntă astăzi cu una dintre cele mai mari provocări, cea a creșterii prețului la îngrășăminte cu o medie de aproximativ 200%. În multe cazuri fermierii sunt puși în situația de a-și reduce activitatea, iar acest lucru înseamnă implicit reducerea producțiilor în viitor.

Comisia Europeană identifică prin comunicarea sa de astăzi unele soluții pe care le-aș aprecia eu ca fiind insuficiente. În opinia mea, utilizarea rezervei de criză pentru agricultură trebuie activată încă de la începutul anului 2023. Statelor membre le-a fost oferită posibilitatea de a acorda scheme de ajutor pentru fermieri, ceea ce s-a și întâmplat, însă trebuie să înțelegem că acțiunea statelor este una limitată de propriile resurse bugetare. Tocmai de aceea, vă cer insistent să veniți în mod serios cu bani noi pentru sectorul agricol, dacă vrem într-adevăr să îl salvăm.

Pe termen lung, obiectivul Comisiei Europene trebuie să fie dezvoltarea unor capacități de producție a îngrășămintelor în interiorul U.E. Pe termen scurt, este vital să ne îndreptăm atenția către alte state terțe, capabile să furnizeze îngrășăminte fermierilor din  Uniunea Europenă la prețuri accesibile pentru aceștia.

Comisia prezintă prin comunicarea sa următoarele:

– Comisia subliniază că statele membre pot acorda prioritate accesului continuu și neîntrerupt la gaze naturale pentru producătorii de îngrășăminte în planurile lor naționale de urgență în cazul raționalizării gazelor, în conformitate cu Comunicarea Comisiei „Economisiți gazul pentru o iarnă sigură”.

– Cadrul temporar de criză modificat pentru ajutorul de stat permite un sprijin specific fermierilor și producătorilor de îngrășăminte. Prin intermediul celei de-a doua modificări a cadrului, la 28 octombrie 2022, Comisia a majorat plafoanele stabilite pentru sume limitate de ajutor pentru fermieri și a sporit flexibilitatea și posibilitățile de sprijin pentru companiile afectate de creșterea costurilor energiei, cum ar fi producătorii de îngrășăminte, sub rezerva la garanții. Există un potențial de extindere a unui astfel de ajutor direcționat în plus față de ponderea scăzută în prezent a ajutorului aprobat pentru sector. Autoritățile publice ar putea, de exemplu, să achiziționeze îngrășăminte și să le ofere fermierilor la prețuri mai mici.

– Fondurile generate de măsuri precum plafonarea veniturilor de pe piață ale anumitor producători de energie electrică și contribuția de solidaritate prevăzută de legislația Uniunii pot fi utilizate și, în condițiile aplicabile, în scopurile schemelor naționale de sprijin.

– Comisia va examina împreună cu statele membre oportunitatea utilizării rezervei agricole în valoare de 450 de milioane EUR pentru exercițiul financiar 2023 pentru fermierii afectați de costurile ridicate ale inputurilor.

– Comisia va examina și discuta cu statele membre cum să utilizeze cel mai bine planurile strategice ale PAC pentru a aborda situația îngrășămintelor. Măsurile de fertilizare durabile ar trebui implementate într-o manieră accelerată. Comisia încurajează statele membre să se asigure că revizuirile planurilor lor – acolo unde nu sunt programate suficient de acum – îi ajută pe fermieri să folosească îngrășămintele mai eficient și mai durabil. Comisia va saluta și va sprijini astfel de modificări și se va asigura că aceste intervenții reduc și previn pierderile de nutrienți dăunătoare mediului.

– Comisia va lua măsuri pentru a îmbunătăți transparența pieței pe piața de îngrășăminte a UE prin intermediul unui nou observator al pieței, care va fi înființat în 2023, și prin organizarea de consultări regulate cu părțile interesate în cadrul grupului de experți al Mecanismului european de securitate alimentară și de criză. (EFSCM).

– În efortul de a promova autonomia strategică deschisă a UE ca o oportunitate pentru UE de a asigura securitatea aprovizionării cu alimente și de a stabili standarde înalte de durabilitate, Comisia va promova următoarele măsuri în ceea ce privește îngrășămintele:

  1. Un acces mai bun la îngrășăminte organice și nutrienți din fluxurile de deșeuri reciclate, în special în regiunile cu o utilizare scăzută a îngrășămintelor organice.
  2. Un sprijin pentru conversia industriei europene a îngrășămintelor cu azot la una pe bază de amoniac produs folosind hidrogen regenerabil și fără fosile.

– O să se asigure că există un mediu de reglementare stabil și funcțional care guvernează producția de hidrogen din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon, asigurând astfel că o piață pentru îngrășămintele regenerabile și pe bază de hidrogen cu emisii scăzute de carbon se poate dezvolta rapid.

– Un sprijin pentru diversificarea importurilor pentru a reduce dependența de Rusia.

– Comisia lansează în 2023 o nouă provocare a Consiliului European pentru Inovare privind agricultura rezistentă.

– Comisia va adopta un plan de acțiune pentru managementul integrat al nutrienților în primul trimestru al anului 2023, care vizează acțiuni la nivelul UE și la nivel național pentru a promova o utilizare mai eficientă a nutrienților, ținând cont de punctele de plecare ale statelor membre și de o ambiție de zero poluare.

În domeniul internațional, Comisia va:

– continua să lucreze cu statele sale membre și cu instituțiile financiare europene, într-o abordare în echipă europeană în ceea ce privește contribuția la cele patru componente ale răspunsului la insecuritatea alimentară globală (solidaritate, producție, comerț și multilateralism).

– continua să lucreze cu statele sale membre, Ucraina, Moldova și părțile interesate relevante pentru a crește capacitatea căilor de solidaritate UE-Ucraina.

– coopera cu țări partenere ale UE selectate, inclusiv prin Global Fertilizers Challenge, pentru a reduce dependența și consumul acestora de îngrășăminte minerale importate prin utilizarea unor practici agricole eficiente și durabile și a alternativelor bazate pe gestionarea durabilă a fertilității solului.

– îmbunătăți transparența pieței globale a îngrășămintelor, prin contribuția la inițiativele internaționale relevante referitoare la îngrășăminte, în special la Sistemul de informații privind piața agricolă (AMIS) al G20.

– continua să lucreze cu agențiile ONU și cu instituțiile financiare internaționale pentru a aborda în forumuri bilaterale și multilaterale problemele de disponibilitate și accesibilitate a îngrășămintelor și pentru a contribui la soluții multilaterale durabile.

– intensifica sprijinul pentru a răspunde nevoilor balanței de plăți, inclusiv prin intermediul Fondului FMI pentru reducerea sărăciei și creșterea, și va consolida cooperarea cu instituțiile financiare independente în cadrul Global Gateway pentru a dezvolta investiții inovatoare și durabile.

– iniția discuții privind îmbunătățirea transparenței, inclusiv evitarea restricțiilor la export privind comerțul cu îngrășăminte în cadrul OMC, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate în cadrul declarației privind insecuritatea alimentară convenită la ultima conferință ministerială.

– continua să colaboreze cu statele membre pentru a se asigura că comerțul mondial cu produse agroalimentare, inclusiv îngrășăminte, poate decurge fără probleme.

– intensifica activitatea în ceea ce privește comunicarea comună și comunicarea diplomatică pentru a evidenția și consolida răspunsul echipei Europei la insecuritatea alimentară și pentru a contracara dezinformarea rusă. UE va continua să monitorizeze și să contracareze manipularea informațională a Rusiei, inclusiv prin canalele publice ale UE, cum ar fi EUvsDisinfo, continuând în același timp să lucreze cu parteneri care au aceleași opinii, în special în cadrul G7 și NATO.