Fermierii europeni au la dispoziţie în acest an suma de 200,9 milioane de euro de la Comisia Europeană!

PPEFermierii europeni au la dispoziţie în acest an suma de 200,9 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru promovarea produselor agroalimentare, inclusiv în interiorul Uniunii Europene!

Cei mai mulţi bani, respectiv 118 milioane de euro, sunt prevăzuţi, însă, pentru campanii de promovare pe pieţele din afara Uniunii Europene cu un potenţial mare de creştere, precum Canada, China, Japonia, Coreea de Sud, Mexic şi SUA.
Campaniile selectate ar urma să crească competitivitatea şi consumul de produse agroalimentare din Uniune, să le majoreze vizibilitatea şi cota de piaţă în ţările ţintă.
Sunt foarte multe sectoare care pot să acceseze aceste resurse financiare. Este foarte important să se ştie că există o aplicaţie pe site-ul Comisiei Europene unde asociaţiile pot să facă acest lucru. Pieţele vizate sunt în principal cele din afara UE, dar şi cele din interiorul UE. Este foarte important ca asociaţiile de producători, fermieri să acceseze aceste resurse financiare astfel încât să poată să vorbească despre calitatea produselor pe care le au în fermele lor. Fermierii din UE vin şi pun pe piaţă produse cu înaltă valoare biologică, cu înaltă valoare nutritivă comparativ cu orice alt produs care este adus din afara UE. Şi de aceea îi îndemn să facă această campanie de publicitate pentru produsele lor, cu atât mai mult cu cât avem la orizont un tratat ce a fost semnat cu ţările din Mercosur.

Un tratat care, spun eu, este foarte periculos pentru fermierii din UE, dar care este un tratat periculos şi pentru consumatorii din UE. Aceasta deoarece produsele care vin din aceste state sunt produse care nu pot să fie neapărat verificate din punct de vedere calitativ, sunt ţări care utilizează în momentul de faţă peste 150 de pesticide care sunt interzise în UE. De aceea, iată că această campanie de promovare a produselor este absolut necesară şi, în acelaşi timp, venim cu un suport financiar consistent din partea UE în acest sens. Evident că discutăm de nişte criterii care trebuie respectate, pentru că produsele care sunt puse pe piaţă trebuie să aibă anumite standarde de calitate.

Dar tocmai despre asta este vorba – noi vrem să promovăm calitatea produselor. Câtă vreme se discută despre calitatea unui produs sigur că el trebuie să respecte anumite standarde, dar nu sunt standarde care să nu fie apropiabile fermierilor, ei oricum le respectă din toate punctele de vedere. Este important să se vorbească despre aceste produse care sunt din interiroul UE, despre calitatea lor, astfel încât consumatorul să fie conştient că atunci când consumă un produs din UE are o garanţie de calitate în plus comparativ cu orice alt produs din afara UE.

Vă invit să urmăriți interviul pe acest subiect, pe care l-am acordat Radio România Internațional, accesând link-ul

https://www.rri.ro/ro_ro/bani_europeni_pentru_promovarea_produselor_agroalimentare-2611168