Accelerarea găsirii de vaccinuri și tratamente în contextul Covid-19, o prioritate a instituțiilor europene!

PPEÎn cadrul ședinței plenare a Parlamentului European, a avut loc o dezbatere cu privire la vaccinuri și tratamente în contextul Covid-19. UE și statele membre colaborează strâns în cursa pentru a găsi vaccinuri sigure și eficiente pentru a combate răspândirea COVID-19.

Nikolina BRNJAC, în numele Consiliului, a transmis faptul că: „În numele președinției croate a Consiliului este o onoare să particip la această dezbatere. Această pandemie a adus suferință milioanelor de oameni, iar consecințele economice sunt fără precedent. Pe măsură ce renunțăm la restricțiile impuse, învățăm să trăim încet cu virusul. Doar prin identificarea unor vaccinuri și tratamente vom putea trăi sigur. Obiectivul nostru este să accelerăm găsirea de vaccinuri, tratamente la un preț accesibil și cât mai repede posibil. Deja, în data de 10 martie, liderii europeni s-au angajat să găsească un răspuns comun la această criză. În data de 7 aprilie, președinția croată a organizat o reuniune cu miniștrii de cercetare și inovare. În acest moment, se lucrează la dezvoltare a 19 vaccinuri, dar doar 9 au început să facă obiectul unor teste clinice. Statele membre investesc în mai mulți candidați posibili. Există 40 de societăți farmaceutice care lucrează la tratamente. Mai mult de 300 de milioane de euro au fost canalizate înspre 18 proiecte de vaccinuri. 150 de milioane de euro a pus UE la dispoziție pentru soluții inovatoare, până la 80 de milioane de euro au fost date ca grant. În momentul în care vom găsi vaccinuri și tratamente, trebuie să asigurăm acces echitabil.”

Margaritis SCHINAS, vicepreședintele Comisiei Europene, a subliniat următoarele: „Niciun stat din UE sau din lume nu poate învinge pandemia singur. Trebuie să acționăm cu curaj, dar împreună. Măsurile de limitare s-au dovedit eficiente, dar nu am eradicat virusul. Pentru aceasta, avem nevoie de acțiuni suplimentare în diagnosticarea precoce, în tratamente și un vaccin care să asigure imunizarea. Vom avea nevoie ca aceste trei elemente să fie accesibile și la un preț corect.
În ceea ce privește vaccinurile, nu este niciun dubiu că e cea mai bună soluție pentru ieșirea din pandemia. La evenimentul de donare din 4 mai, UE a dat direcția mondială. Am mobilizat 7,4 miliarde de euro. Am transmis ca UE un mesaj de unitate și solidaritate întregii lumi. Am dovedit că UE rămâne o forță pentru binele planetei. A fost doar începutul. Maratonul de angajament continuă până în 30 mai. Apare întrebarea principală: unde suntem în căutarea unui vaccin? OMS a identificat 8 candidați pentru vaccin în stadiul de testare, iar 3 candidați primesc susținere prin Orizont 2020. Odată dezvoltat vaccinul, va trebui să treacă printr-un proces riguros de testare. Producerea vaccinului este doar jumătate din lupta care ne așteaptă. Trebuie să ne asigurăm că accesul la acest vaccin va fi cât mai echitabil și va ajunge la toată lumea. În ce privește tratamente, CE a reacționat eficient. La începutul crizei, nu ne-am coordonat foarte bine, multe măsuri au fost luate la nivel național. Odată ce această fază a dispărut și statele membre și-au dat seama de importanța coordonării, statele membre s-au coordonat cu Comisia și alți actori importanți. Am emis orientări concrete în legătură cu fluxul de medicamente, am activat și un RescueEU, am înființat mecanismul de intermediere pentru a distribui cât mai echitabil medicamentele vitale. Susținem un proiect de cooperare a industriei pentru a crește disponibilitatea medicamentelor necesare în tratamentele de terapie intensivă.
Închei prin a spune că discutăm astăzi pe termen scurt, ceea ce înseamnă salvarea de vieți, dar aș încheia referitor la ce înseamnă pandemia pe termen mediu și lung. Ne-am dat seama cât de dependenți suntem de produse importate. Trebuie să găsim soluții la cele trei probleme emergente: cum să consolidăm lanțul de aprovizionare, cum să fim mai pregătiți, cum să consolidăm societățile noastre și să fim mai rezistenți.”

Peter LIESE, din partea Grupului PPE, a subliniat faptul că: „Cu toții tânjim după normalitate. Nu suferă doar economia, ci foarte mulți oameni la nivel personal. Însă, coronavirus este printre noi și trebuie să fim prudenți să nu ajungem la un al doilea val. Noi ar trebui să privim înspre Italia, Spania, Belgia, țările care au avut cel mai mult de suferit. Acolo, aproape nimeni nu se plânge de carantină. Cred că ar fi cazul să nu ne mai plângem și să fim alături de aceea care au avut de suferit mult mai mult decât noi. Soluția finală este adusă de un vaccin. Conferința donatorilor pe care a organizat-o Comisia a fost un semn clar de cooperare și dialog. Totuși, avem nevoie și de un plan B pentru că au fost state care nu au participat la această conferință.”