„Această criză nu poate fi un pretext să adâncim și mai mult decalajele europene.”

PPE„Această criză nu poate fi un pretext să adâncim și mai mult decalajele europene. Această criză trebuie să fie ocazia prin care să avem mai multă convergență, mai multă coeziune și cooperare europeană!”

În cadrul ședinței plenare a Parlamentului European, are loc o dezbatere extrem de importantă cu privire la Concluziile reuniunii extraordinare a Consiliului European din 23 aprilie, dar și pe marginea noului CFM, resurse proprii și planul de redresare, la care participă reprezentanții Consiliului și Comisiei Europene.

➡️ Charles MICHEL, președintele Consiliului European, a transmis faptul că: „Această criză este una fără precedent, ceea ce înseamnă că trebuie luate măsuri fără precedent. Astăzi am ocazia de a vă împărtăși câteva informații după ultimul Consiliu European. Se sprijină cu 550 de miliarde de euro lucrătorii, companiile și statele membre și le-am cerut miniștrilor de finanțe să implementeze această decizie până pe 1 iunie. Știm cu toții că nu este suficientă această sumă. Acest Consiliu European a fost ocazia de a trece la o abordare pe termen mediu și lung de la una pe termen scurt. Am discutat pe marginea Foii de Parcurs. Am avut ocazia să prezint cele patru capitol pe care le propunem. Aș dori să mă concentrez pe două aspecte. În primul rând, importanța unei mobilizări în ceea ce privește piața internă. Cum putem consolida piața internă? Vă reamintesc că doar cu câteva luni înainte de pandemie, am luat niște măsuri istorice pentru a stabili că neutralitatea în ceea ce privește emisiile de carbon va fi prioritatea noastră. De asemenea, s-a luat decizie istorică cu privire la digitalizare. Considerăm că trebuie trase niște învățăminte. La cererea Comisiei Europene, vom prezenta un raport în care vom arăta cum sunt afectate diferite sisteme europene.
Un al doilea element, ține de finanțare. Este esențial să avem o strategie puternică și ambițioasă pentru a mobiliza mai multe resurse, pe baza bugetului european, dar nu este suficient. Trebuie lansat un fond de redresare. Aceste două instrumente care trebuie mobilizate, unii au venit ideea mobilizării unei strategii de tip Planul Marshall. Pe lângă discuția legată de redresare, acum, Comisia European, va veni cu noi propuneri.
Importanța de a nu pierde din vedere faptul că obiectivul fundamental al UE nu a fost doar pacea și prosperitatea, ci ideea că împreună, prin solidaritatea, doar așa vom putea face față provocărilor. Această criză ne arată cât de necesar este să convingem statele membre că această criză nu poate fi un pretext să adâncim și mai mult decalajele europene. Această criză trebuie să fie ocazia prin care să avem mai multă convergență, mai multă coeziune și cooperare europeană!
Această criză ne arată cât de mult soluția vine dintr-o cooperare sporită. Mai există încă un lucru extrem de important. Vedem că în următoarele zile va trebui să lucrăm activ pentru toate sectoarele afectate. Cer redeschiderea frontierelor europene cât de repede cu putință, luând toate măsurile de precauție necesare.
Ca președinte al Consiliului European, vreau să vă spun că ideile europene trebuie să progreseze și rolul Curții de Justiție este esențial pentru a garanta o interpretare uniformă a dreptului european. Acum 70 de ani, Robert Schumann, prin declarația sa, exprima niște valori inovatoare pentru perioada respectivă. Acum ne confruntăm cu o criză globală, fără precedent. La fel ca acum 70 de ani când a fost nevoie de inovare, acum, această generație politică trebuie să aibă aceeași capacitate de curaj. Acum trebuie găsită o energie să transforme proiectul european.”

➡️ Ursula VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene, a subliniat în discurs următoarele idei: „În cei 70 de ani care au trecut de la Declarația Shumann, Europa s-a confruntat cu o serie de crize. În această perioadă, răspunsul la criză are nevoie de unitate și de ambiție. Tocmai în acest sens, Comisia lucrează pe marginea unui plan ambițios de redresare. Știm cu toții de ce trebuie să intervenim. În ultimele săptămâni, m-ați auzit ce trebuie să facă Europa, astăzi vă spun cum trebuie să facă acest lucru.
Vă voi prezenta principalele caracteristici ale Planului de redresare. Am mai avut scăderi economice în trecut, dar niciodată nu am avut o stopare a activității economice, lanțul de aprovizionare a fost afectat. Societățile economice se vor deschide încet, gradual. Măsurile de distanțare socială vor rămâne în vigoare. Virusul este același în toate statele membre, dar capacitatea de a răspunde acestui șoc este diferit în fiecare stat. Fiecare stat membru i-a susținut pe lucrători și pe întreprinderi așa cumm a știut mai bine.
Pachetul de redresare are două părți. Va fi bugetul european, acel CFM. În al doilea rând, va fi un instrument de redresare cu o mare marjă de manevră. Fixăm o sumă maximă de bani pe care Comisia o poate împrumuta pe piața de capital cu garanțiile statelor membre. Trebuie să avem în vedere toată suma din instrumentul de recuperare care va fi canalizată prin programele europene. Vor fi bani cheltuiți pe trei piloni: pilonul 1 se referă la susținerea pentru statele membre, pe un nou instrument de redresare. Va finanța investiții cheie și reforme. Se va face prin semestrul european. Ne vom axa pe acele părți ale Uniunii care au fost cele mai afectate. În primul pilon este o propunere a Comisiei de a face un top up alocat în funcție de severitatea impactului economic și social al crizei.
Al doilea pilon se referă la relansarea economiei și ajutorarea mediului privat pentru a-i ajuta să se relanseze. Vom consolida InvestEU, vom crea o nouă facilitate de investiții strategice. În acest pilon, propunem și un nou instrument de solvabilitate. Pilonul 3- se referă la a trage învățămintele din această criză. Vom consolida programele care s-au dovedit a fi valoare în această perioadă, cum ar fi Orizont Europa. De asemenea, vom crea un nou program dedicat de sănătate.
Pe scurt, iată cum arată instrumentul de redresare. Se va axa pe acele elemente unde este cea mai mare nevoie, este un instrument de redresare pe termen scurt, pe primii ani de redresare, va fi pe granturi. Vom găsi un vaccine pentru coronavirus la un moment dat, dar pentru schimbările climatice nu există asa ceva. Este un minim pe care putem să facem acum, să rezolvăm problema schimbărilor climatice. Să nu cădem în tiparele vechi și să avem curajul să creăm o economie puternică, sănătoasă care să reprezinte viitorul copiilor noștri.”

➡️ Manfred WEBER, președintele Grupului PPE în Parlamentul European, a transmis următoarele: „Eroii în această criză nu sunt starurile mass-mediei sau politicienii, ci milioanele de cetățeni care au avut grijă de noi toți. Acum și noi, în calitate de politicieni trebuie să ne facem datoria. PPE susține arhitectura generală prezentată astăzi pentru a avea un CFM orientat spre viitor și a avea un plan de redresare. Pentru noi, PPE, un element cheie este de a lupta pentru un buget democratic, bazat pe solidaritate între națiuni. Niciun buget fără legitimitate!
Europa nu își poate permite să mai piardă o generație în fața viitorului UE. Europa trebuie să ofere speranțe noilor generații. Nu trebuie să uităm regiunile și agricultorii noștri, PAC și politica de coeziune reprezintă instrumente de solidaritate și trebuie finanțate. Trebuie să avem grijă de pregătirea noastră pentru viitoarele crize. Avem nevoie de flexibilitate, de resurse proprii. Din această criză trebuie să iasă o Uniune mai puternică, o Uniune care să creeze un viitor pentru generația tânără.”