Acord interprofesional pentru sfecla de zahăr

Săptămâna trecută a fost semnat acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr privind anul de comercializare 2015-2016. La semnarea acestui acord au fost prezenți Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, Asociația Producătorilor de Zahăr din Sfecla de Zahăr și Asociația Patronatului Zahărului.

În cadrul acestei întâlniri a fost stabilit prețul minim pentru sfecla de zahăr care este de 26,29 euro/tonă din cotă. Prețul este valabil până în septembrie 2017, conform regulamentului. Trebuie luate în considerare problemele care au apărut pe piața sfeclei de zahăr anul trecut, printre care enumerăm și plângerile procesatorilor către Ministerul Agriculturii, care nu a alocat cotele pentru fabricile de zahăr, iar fără aceste cote contractele cu fermierii nu s-au putut încheia. De asemenea fermierii nu au putut fi plătiți pentru marfa livrată.

Având în vedere problemele care au apărut anul trecut, există măsuri pe care Comisia le consideră necesare pentru ca acest conflict sau această neînțelegere să nu reapară în acest an, astfel încât atât fabricile să își poată continua activitatea în mod optim, dar și fermierii să își primească plățile care le revin pentru marfa livrată de către aceștia?