„Acordul de retragere a Regatului Unit oferă cetățenilor protecție, le oferă certitudinea de care au nevoie!”

PPE„Acordul de retragere a Regatului Unit oferă cetățenilor protecție, le oferă certitudinea de care au nevoie și le permite să rămână acolo unde trăiesc astăzi, în aceleași condiții!”

Astăzi, în Parlamentul European de la Strasbourg a avut loc o dezbatere referitoare la implementarea și monitorizarea dispozițiilor privind drepturile cetățenilor din Acordul de retragere a Regatului Unit.

Nikolina BRNJAC, în numele Consiliului, a transmis următoarele idei: „Urmează să vedem intrarea în vigoare a acordului de retragere nemodificat față de versiunea din 2019, cu excepția privind dispozițiilor pentru Irlanda. Decizia noastră de a nu accepta o eliminare a acestor dispoziții privind drepturile cetățenilor ar trebui să ne mulțumească. Partea a doua a acordului referitor la drepturile cetățenilor. Salut proiectul de rezoluție care continuă o serie de preocupări legate de conservarea drepturilor cetățenilor, proceduri administrative, dar nu numai. Este important să încurajăm statele membre să adopte o atitudine generoasă față de cetățenii britanici care se hotărăsc să rămână în celelalte state membre. Mai pot fi făcute multe lucruri referitoare la drepturile cetățenilor. Parlamentul poate să joace un rol în a informa cetățenii în acest sens. Regatul Unit urmărește să pună capăt liberei circulații a persoanelor, dar trebuie să ne asigurăm că viitoarele relații pe care le vom negocia vor fi suficient de ambițioase în ceea ce privește mobilitatea.”

Ursula VON DER LEYEN, președinta Comisiei Europene, a subliniat următorul mesaj: „Săptămâna trecută am fost la Londra. Am avut oportunitatea de a discuta cu studenții despre viitorul relației cu UE și Regatul Unit. Prima întrebare adresată de studenți a fost despre drepturile cetățenilor. Aceeași întrebare a revenit de nenumărate ori cu diferite accente. Oamenii vor certitudine despre viitorul lor. Discut despre 3,5 milioane de cetățeni din Regatul Unit care sunt din state membre ale UE și despre 1 milion de cetățeni britanici care trăiesc în UE.
Indiferent de povestea personală a fiecăruia, cu toții au un lucru în comun: vor să fie liniștiți, vor să se simtă acasă în locul pe care îl numesc acasă. Protejarea drepturilor acestora a fost întotdeauna o prioritate.
Acordul de retragere a Regatului Unit oferă garanții comprehensive pentru cetățeni. Le oferă protecție, le oferă certitudinea de care au nevoie, dar le și permite de a rămâne acolo unde trăiesc astăzi, în aceleași condiții și preț de cât timp vor dori asta. Acest acord de retragere, lucrurile convenite împreună sunt lucruri care pune condiții atât Regatului Unit, cât și UE. De îndată ce acordul va fi ratificat, prioritatea noastră va fi implementarea obligațiilor noastre. Regatul Unit a început deja implementarea programului de reședință. După sfârșitul perioadei de tranziție, Regatul Unit va deveni un stat terț. Suntem gata să formulăm mandatul pentru acele negocieri. Vom negocia mereu în bună credință. Este o veche poveste cu prieteni vechi și începuturi noi.”