Acordurile comerciale dintre UE și statele din America de Sud trebuie să garanteze că respectă standardele UE!

PPEÎn calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am avut plăcerea de mă întâlni la Bruxelles cu domnii Juan Camilo Duenas, șeful Biroului de Afaceri Internaționale al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Columbia și cu domnul José Manuel Ormachea, purtătorul de cuvânt al „Comunidad Ciudadana”, un nou partid politic de centru din Bolivia, în legătură cu acordul MERCOSUR, politica comercială externă și acordurile de integrare regională și subregională internaționale precum și despre alternativele pentru luarea deciziilor privind gestionarea instrumentelor comerciale internaționale.

În discuția avută, domnul Juan Camilo Duenas mi-a transmis faptul că aproximativ 30% din exporturile din Columbia merg către Uniunea Europeană, SUA fiind prima destinație a exporturilor iar UE este a doua destinație.
Printre produsele exportate către UE se află cafeaua, bananele, avocado, uleiul de palmier, petrolul și carbonul.
Uleiul de palmier folosit pentru biodisel este certificat și corespunde reglementărilor cu privire la impactul avut împotriva climei. Columbia depinde de exportul uleiului de palmier.
I-am subliniat domnului Duenas faptul că, în contextul Acordului UE-Mercosur, statele membre sunt îngrijorate în ceea ce privește diferența standardelor de calitate față de cele acceptate în UE. Nu ne permitem invadarea pieței Uniunii Europene cu produse care nu respectă standardele minime impuse de UE.
Astăzi, în țările din MERCOSUR sunt folosite pesticide și insecticide care pot să fie folosite dar care sunt interzise în interiorul UE.
Fermierii din Uniunea Europeană au o serie de restricții privind utilizarea pesticidelor, a antibioticelor și a hormonilor de creștere, dar fermierii din MERCOSUR nu au aceste obligații.

Domnul Duenas mi-a transmis faptul că există situații în care se utilizează anumite pesticide deoarece condițiile climatice impun acest lucru.
Oficialii columbieni consideră că ar trebui să existe o adaptare a acestei cerințe, deoarece sunt insecte care nu pot fi eliminate dacă nu sunt folosite aceste substanțe. Domnia sa m-a asigurat că pesticidele sunt folosite în cote normale, și nu se depășesc limitele admise.
Pentru Columbia, acest acord este o oportunitate imensă, ținând cont de situația financiară precară a columbienilor. 16% dintre columbieni activează în sectorul agricol.
Agricultura este o sursă importantă pentru export. Din cele 40 miliarde hectare, suprafața Columbiei, în acest moment sunt utilizate doar 8 miliarde pentru sectorul agricol. Deci, există loc pentru producție.
În ceea ce privește producția organică, i-am transmis domnului Duenas faptul că la nivel european există cerere tot mai mare pentru acest tip de producție iar mesajul său a fost că într-adevăr, în Columbia este nevoie de mai multă inovație pentru a putea avea producție organică.

De cealaltă parte, domnul José Manuel Ormachea, purtătorul de cuvânt al „Comunidad Ciudadana” din Bolivia dorește o implicare a UE în procesul de pace. În Bolivia au avut loc mișcări de stradă și represiune din partea fostului guvern. Partidul Comunidad Ciudadana, alături de celelalte partide care s-au aflat în opoziție, încearcă acum să restabilească pacea și să redea țării democrația. Există între 6 și 8 partide politice în Bolivia în prezent. Fostul președinte nu a respectat principiul separării puterilor în stat, nu a respectat societatea civilă. În prezent, Bolivia este condusă de un guvern de tranziție până în luna mai, când vor avea loc alegerile.
Am ținut să îl asigur pe domnul Ormachea că voi încerca, prin mecanismele de care dispun în calitate de membru al Parlamentului European, să aduc în discuție situația politică disperată din Bolivia. UE trebuie să fie solidară cu acei cetățeni și să sancționeze, chiar și declarativ, derapajele liderilor politici.