Administrațiile liberale, performante în materie de digitalizare și inovare!

PPEAdministrațiile liberale, fie că vorbim de Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Alba Iulia sau Arad, au dezvoltat puternic comunitățile locale, iar un instrument folosit în acest sens a fost digitalizarea. Zilele acestea, Comisia Europeană a publicat raportul privind guvernarea electronică, care evaluează utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor în cadrul administrațiilor publice, precum și nivelurile de interoperabilitate transfrontalieră și de interacțiune digitală între administrații și cetățeni sau întreprinderi, în statele membre ale UE, și în alte opt țări terțe.

Performanța fiecărei țări a fost măsurată prin doi indicatori: Acces și Digitalizare. Gradul de Acces descrie măsura în care mediul online este utilizat la nivelul serviciilor administrative, în timp ce Digitalizarea are în vedere nivelul de digitalizare al ghișeelor administrației publice. România are un nivel peste mediu (63%; media UE 57%) de utilizare a canalului online în serviciile administrative (Acces) și un nivel scăzut (40%; media UE 68%) de digitalizare administrativă (Digitalizare).

Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a îmbunătăți guvernarea electronică și în u.a.t-urile administrate mai puțin eficient. Comisia se angajează să sprijine dezvoltarea și utilizarea serviciilor publice online transfrontaliere, în special prin Planul său de acțiune privind guvernarea electronică.