Agenda pentru politica de coeziune 2019-2024, dezbătută în cadrul Comisiei REGI!

PPEÎn această după-masă, în cadrul reuniunii Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a avut loc prezentarea activităților Departamentului tematic B și a unui studiu intitulat „Agenda pentru politica de coeziune 2019-2024: aspecte esențiale pentru comisia REGI”.

Reprezentanții Departamentului tematic au transmis următoarele mesaje: „Toate comisiile au un deparatment care lucrează pentru comisia respectivă. Serviciile noastre includ partea de cercetare specifică comisiei pentru care lucrăm. Spre exemplu, noi clarificăm aspecte legale și economice privind politica de coeziune. Furnizăm expertiză în ce privește prioritățile strategice. De asemenea, organizăm ateliere, mese rotunde, workshopuri.

În ce privește studiul privind agenda pentru politica de coeziune, vreau să vă prezint pe scurt obiectivele și recomandările realizate. Avem 7 domenii de competență REGI. Iată principalele aspecte:
• Cadrul strategic. Absența unui cadru de planificare strategic foarte clar este unul dintre punctele cheie. Consecințele sunt importante. Cadrul strategic ne ajută să punem în aplicare obiectivele UE. Agenda strategică pentru 2019-2024 este un document foarte larg. Prima recomandare către Parlament este să abordeze un cadru mai strategic, să se asigure că există implicații de coeziune și să treacă dincolo de evaluările de impact.

• Coerența fondurilor. Foarte mulți critică faptul că nu există o coerența prea mare între fondurile destinate coeziunii. Comisia REGI a dat recomandări în rapoartele încurajând o mai bună coerență între cele patru fonduri.

• Guvernanța economică. Vedem o influență a semestrului european, a politicii de coeziune, condiționalitățile, disputele între condiționalitatea macroeconomică și motivele pentru care se aplică în politica de coeziune. Recomandarea noastră este să urmărim o guvernanță economică teritorială. UE și politicile naționale economice ar trebui să țină cont de coeziune.

• Simplificarea. În continuare avem nevoie de o simplificare reală atât pentru beneficiari, cât și pentru autoritățile de management.

• Implicarea cetățenilor, vizibilitatea politicii. Este o idee care acum este la modă și este potrivită. Ea ar putea ajuta la combaterea sentimentului antieuropean, să aducem UE mai aproape de cetățeni!