Agricultura BIO — o fata morgana pentru cetățenii români

Agricultura ecologică reprezintă o nișă a viitorului pentru fermele de familie, pentru fermele mici și mijlocii, care, deși reprezintă coloana vertebrală a agriculturii europene, în România acestea sunt inexistente. În România predomină o agricultură foarte polarizată, ferme de subzistență și ferme foarte mari, intensive și întinse pe mii de hectare. În ceea ce privește agricultura bio, o mare parte dintre români asociază produsele bio cu produsele sănătoase, fără aditivi sau chimicale. Majoritatea cumpără aceste produse pentru că scrie pe etichetă că produsele sunt bio și nu știu de fapt dacă acestea sunt certificate ca atare. Ar fi necesar ca populației să i se ofere informații suplimentare despre produsele bio, pentru că majoritatea asociază produsele bio cu produsele de la țară, lucru care nu este întotdeauna adevărat.

Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române astfel încât consumatorii să fie informați cât mai corect cu privire la produsele bio pe care le achiziționează și le consumă?

Are Comisia în intenție instituirea unui program european cu privire la etichetarea produselor BIO, comercializate la nivelul Uniunii Europene?