Astăzi, mai mult ca oricând, impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra activității umane este tot mai evident. Agricultura, în toate segmentele ei, este afectată direct de aceste fenomene, iar efectele lor nu pot fi minimalizate.

Agricultorii europeni sunt deschiși la instalarea instațiilor meteo pe toate câmpurile, atât timp cât îi ajută să decidă când e perioada favorabilă pentru a aplica tratamente sau a stropi, în funcție de temperatura aerului, umiditatea la sol și în aer. Ultima inovaţie în tehnologii pentru agricultură sunt capcanele pentru insecte dăunătoare, controlate prin intermediul dispozitivelor mobile. Astfel, se poate vedea direct de pe dispozitivele electronice starea plantației sau dăunătorul.

Informațiile meteorologice pentru economie în general și domeniul agricol, în particular sunt deosebit de importante, deoarece dictează calitatea culturii. Majoritatea agricultorilor își doresc să își ușureze munca, dar nu dețin mijloacele necesare.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia pentru a realiza diverse mecanisme și ajutoare care să ofere fermierilor o mai mare accesibilitate spre aceste tehnologii?