Agricultura trebuie să fie privită ca partener în bătălia pentru menținerea biodiversității!

PPEÎn această seară, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere, în baza declarației Comisiei Europene, pe tema “COP15 la Convenția privind diversitatea biologică – (Kunming 2020)”. Am intervenit în cadrul dezbaterii și am subliniat faptul că agricultura trebuie să fie privită ca partener în bătălia pentru menținerea biodiversității iar fermierii trebuie să fie sprijiniți financiar pentru ca practicile lor agricole să fie conforme cu obiectivele de mediu.

Vă redau în cele ce urmează, intervenția mea din dezbatere:
„Biodiversitatea reprezintă conceptul care subsumează valorile esențiale ale vieții umane. În același timp, ea furnizează beneficii nu doar pentru noi, ci și pentru generațiile viitoare.
Factorul uman determină însă o scădere considerabilă a acesteia, cu efecte grave pe termen mediu și lung.
Schimbările climatice sau încălzirea globală, în general, reprezintă elementul distructiv.
Acordul verde european își propune să reprezinte un instrument și un mecanism prin care statele membre să fie determinate, printre altele, să concure la păstrarea biodiversității.
Cu toate acestea, statele membre trebuie să înțeleagă că este nevoie să vină cu o finanțare adecvată și suficientă pentru atingerea acestor obiective.
Agricultura trebuie să fie privită ca partener în această bătălie pentru menținerea biodiversității.
De asemenea, fermierii trebuie să fie sprijiniți financiar pentru ca practicile lor agricole să fie conforme cu obiectivele de mediu. Aceștia nu pot face mai mult cu bani mai puțini.
Nu în ultimul rând, cercetarea și inovarea în conservarea și restaurarea biodiversității trebuie să fie sprijinite adecvat.”

Din partea Comisiei Europene, Comisarul pentru Mediu, Oceane și Pescuit, domnul Virginijus Sinkevičius, a subliniat faptul că: “În noiembrie, acest Parlament a declarat ca urgență mediul și clima. Incendiile din Australia, Amazonia și Siberia, sunt exemple triste care ne obligă să luăm măsuri. Comisia a luat ca primă decizie lansarea Pactului Ecologic și crearea unui fond de tranziție justă. Doar așa vom putea face față acestor provocări serioase iar Convenția pentru Biodiversitate este un exemplu în acest sens. Trebuie să ajungem la un cadru global pentru susținerea biodiversității. Pentru UE, înseamnă să dăm dovadă de exemplu în acest sens. Trebuie să pornim apăsând pedala de accelerație iar PE își va aduce aportul pe acest subiect. Știința ne spune că dacă nu vom avea o abordare cuprinzătoare, nu vom reuși.
Sprijinim solicitările PE de a avea un mecanism de punere în aplicare și a consolidării adecvate. Trebuie să reducem presiunea asupra biodiversității. Până în 2021 trebuie să ajungem la un acord și la o evaluare a contribuțiilor naționale. Avem nevoie de soluții pentru protejarea naturii și a ecosistemului. Protejarea biodiversității trebuie să fie un obiectiv emblematic care să beneficieze de sprijin financiar pe măsură. Numai dacă vom avea suficiente fonduri prin PAC, Politica de Coeziune și prin programele specifice, putem restaura ecosistemele. Trebuie să ii ajutăm pe fermieri, pe cei care trăiesc din pescuit, să îi însoțim în perioada de tranziție. Ne dorim să trăim în armonie cu natura pentru că altfel, aceasta va dispărea. Vom face tot ce putem pentru a ne atinge obiectivele comune.”