Alocarea deficitară a fondurilor pentru sectorul de sănătate

Conform datelor furnizate de Eurostat, România se clasează pe ultima poziție la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește procentul din PIB alocat sănătății. Astfel, 5,1% din produsul intern brut este direcționat către sectorul de sănătate, un procent infim în comparație cu cel din celelalte state membre.

România se poziționează pe ultimul loc și la capitolul cheltuieli pe cap de locuitor în domeniul sănătății. În timp ce în Ungaria suma cheltuită a fost de 757 de euro, iar în Bulgaria de 504 de euro în anul 2014, în România aceasta a atins nivelul de 388 de euro. Astfel, România ajunge să aloce de 14 ori mai puțin decât Germania pentru sănătatea fiecărui locuitor.

Un alt aspect îngrijorător derivă din procentul dedicat îngrijirii preventive. România ocupă ultimul loc și la această secțiune, alocând un procent de doar 0,8% din cheltuieli, în timp ce în state precum Italia și Marea Britanie, procentul ajunge la 4,1%.

Intenționează Comisia să facă recomandări autorităților din România în vederea alocării unui buget pentru sănătate proporțional cu nevoile cetățenilor?

Care sunt posibilele riscuri care pot decurge din această alocare deficitară a fondurilor pentru sectorul de sănătate?