Amenințarea Chinei asupra pieței concurențiale a lemnului din Europa

Y2I4YTU0OTZhN2Q5YWIyMGUyNGU1OGExZg==.thumbCompetiția pentru resurse cheie în Europa este tot mai mare, una dintre ele fiind lemnul. Chinezii cumpără lemn în cadrul unei licitații anuale din regiunea Wallonia de sud a Belgiei și o vând înapoi europenilor cu un preț mai mare. În aceste vremuri ale schimbărilor climatice, lemnul de calitate superioară este tot mai prețios, iar stocurile de lemn se confruntă cu lipsuri mari.
După ce China a cumpărat 95 % din tot lemnul oferit la o licitație din Sivry, Franța, în schimbul unei sume record, acesta a fost trimis înapoi în China pentru prelucrare, eliminând din proces gaterele europene. Faptul că statul chinez subvenționează companiile să cumpere lemn din străinătate, refuzând să taie stejarul chinezesc, creează concurență neloială și contribuie la distrugerea rapidă a industriei europene a lemnului. Cum lemnul este o marfă căutată în China, iar președintele Xi Jinping a interzis tăierea pădurilor în China pentru următorii 99 de ani, aceste practici vor continua să reprezinte o amenințare pentru piața lemnului din Europa.
Am adresat astfel o întrebare cu solicitare de răspuns scris Comisiei Europene, pentru a afla care sunt instrumentele de care se va folosi Comisia pentru a stabiliza această cerere și a proteja piața lemnului la nivel european?
Domnul Dumbrovkis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene mi-a oferit următorul răspuns:
Comisia este pe deplin conștientă de concurența acerbă pentru accesul la materii prime, inclusiv la lemn, precum și de concurența din cadrul industriei de prelucrare a lemnului, care a dat naștere la actualele provocări. Măsurile de protecție comercială, cum ar fi măsurile antisubvenție, sau orice măsuri de restricționare a exporturilor pot fi luate numai dacă sunt îndeplinite criteriile relevante, care decurg din normele Organizației Mondiale a Comerțului. Pentru moment, Comisia nu a primit dovezi concrete care să dovedească un caz de penurie critică a unui produs esențial care să necesite o intervenție imediată menită să apere interesele UE. Cu toate acestea, Comisia va continua să monitorizeze situația în cooperare cu statele membre și cu industria UE și invită distinșii membri să facă schimb de dovezi concrete în acest sens cu serviciile Comisiei.
De asemenea, Comisia colaborează cu statele membre pentru a îmbunătăți competitivitatea industriei din aval, astfel încât să asigure capacitatea acesteia de a achiziționa produse locale la prețurile pieței. În speță, mai multe planuri naționale din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență includ măsuri de abordare a necesității de a consolida capacitățile în cadrul lanțurilor de aprovizionare. Au fost prezentate inițiative cu scopul de a stabili o legătură între partea de ofertă și partea de consum a materiilor prime, în special în cadrul lanțului de aprovizionare cu lemn.