ANSVSA nu a mai publicat de 3 ani informații despre produsele agroalimentare românești notificate în SRAFF

Piept de pui cu Salmonella enteritidis, notificat de Croația, salam cu colorant E124, notificat de Italia, mix de fructe de pădure (mure) cu virus hepatic A, notificat de Italia, și carne de cal cu metale grele (depășit nivelul maxim admis de cadmiu), notificare făcută de România. Acestea sunt numai câteva produse agroalimentare românești dintr-o listă publicată de ANSVSA în cadrul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAFF), care funcționează la nivelul Uniunii Europene.

Însă datele despre produsele agroalimentare românești notificate în SRAAF se opresc la nivelul anului 2015. De atunci și până în prezent, nu a mai fost publicată nicio informație privind o eventuală notificare a unui produs românesc sau materie primă provenită din România. Este un caz de lipsă de transparență a ANSVSA, parte a SRAAF activ la nivel european. Lipsesc, de asemenea, date despre produsele agroalimentare importate și notificate de România.

Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a repune în ordine un sistem care, cel puțin în România, a devenit nefuncțional, în detrimentul consumatorilor și sănătății publice?