ANSVSA sabotează exportul de animale din România

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) impune în România o serie de condiții nejustificate, care împiedică exportul de animale vii. Comerțul cu bovine și ovine este condiționat de avizul interjudețean național, chiar dacă acesta a fost exclus din legislație. În același timp, o altă condiție tot la fel de restrictivă este cea legată de dezinsecția mijloacelor pentru transportul rumegătoarelor, care trebuie realizată în unități specializate. Din nefericire pentru fermieri, acestea sunt situate la zeci de kilometri de fermele lor.

De asemenea, în luna în care România trebuia să primească statutul de țară cu risc neglijabil de encefalită spongiformă bovină (ESB), Organizația Internațională pentru Epizootii (OIE) notifică un raport în care este specificat faptul că a rămas un singur caz nesoluționat, care a fost notificat la OIE în luna iunie 2014 cu privire la encefalita spongiformă bovină.

Ce instrumente are la îndemână Comisia pentru ca fermierii să poată exporta într-un mod mult mai ușor ovinele și bovinele din propriile ferme?