Atacuri puternice a dăunătorului sfredelitorul porumbului

Conform datelor colectate prin programul european de monitorizare a dăunătorilor Evalio® AgroSystems, implementat în țara noastră de FMC România, în această perioadă se înregistrează zbor masiv de sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis) în cultura de porumb.

Sfredelitorul porumbului este un dăunător polifag periculos, care poate afecta serios cultura de porumb. La început, larvele consumă din frunze, iar apoi sapă galerii în tulpina plantelor de porumb. Acest lucru determină frângerea tulpinilor de la punctul de atac, sub greutatea știuleților sau a vântului, reduce capacitatea de nutriție a plantelor și rezistența la secetă. Atacul după formarea știuletelui provoacă pagube însemnate și determină pierderi de producție, dar și compromiterea calității recoltei, prin instalarea de putregaiuri în condiții de umiditate atmosferică crescută înainte de recoltare. În urma atacului de Ostrinia nubilalis la știuleți, pe leziunile produse se instalează diferite specii de ciuperci saprofite care conduc la apariția unor niveluri ridicate de micotoxine și dificultăți în vânzarea producției.

Există instrumente de sprijin financiar la nivelul Comisiei pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de acest dăunător?