Atacurile urșilor cresc alarmant, la fel ca imobilismul guvernului PSD-ALDE!

PPEGuvernul Dăncilă în frunte cu Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, se află într-o stare de letargie cronică în timp ce atacurile urșilor s-au înmulțit.

Atacurile animalelor sălbatice pun în pericol viața oamenilor, dar generează și daune în fermele sătenilor și împiedică desfășurarea lucrărilor agricole.

Publicația Agrointeligența a semnalat apelul disperat al unui edil din județul Harghita care susține că atacurile sunt zilnice, iar oamenilor le e teamă să mai meargă la câmp, pentru lucrările agricole, dar le este frică şi pentru siguranţa copiilor lor. În plin sezon al lucrărilor agricole, fermierii se află în imposibilitatea de a desfășura activităţi de recoltare şi conservare a furajelor. De asemenea, atacurilor animalelor sălbatice asupra animalelor şi asupra infrastructurii fermelor sunt iminente. În acest sens, Comisia Europeană oferă un ajutor imens pentru fermierii români, împotriva animalelor de pradă, printr-o măsură de despăgubire în proporţie de 100%, pentru daunele cauzate în ferme de animalele sălbatice, inclusiv de urși sau lupi. De rambursare integrală vor beneficia şi fermierii din zona de vegetal sau crescătorii de animale care fac investiţii în scopul de a preveni astfel de daune. În acest caz sunt prevăzute fonduri pentru construirea de garduri electrice. Decontarea sumelor se va realiza din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) precum și de la bugetul de stat.

Decizia Comisiei Europene este extrem de binevenită mai ales pentru fermierii şi crescătorii de animale din România, care întâmpină o reală dificultate în ceea ce priveşte gestionarea corespunzătoare a atacurilor animalelor sălbatice asupra animalelor şi asupra infrastructurii fermelor. În același timp, autoritățile naționale trebuie să intervină de urgență cu măsuri astfel încât viața locuitorilor să nu fie pusă în pericol. Solicit public prim-ministrului Viorica Dăncilă și Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, să ia măsuri concrete şi urgente astfel încât viața locuitorilor din zonele în care se înregistrează atacurile animalelor sălbatice să fie protejată la cel mai înalt nivel!