Atragerea tinerilor în zonele rurale este posibilă doar prin dezvoltarea satelor inteligente!

PPEAstăzi am participat la reuniunea unui intergrup format din membrii Comisiei pentru Dezvoltare Regională și membrii Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, în cadrul căreia am avut un schimb de opinii cu vicepreședintele Comisiei Europene, doamna comisar Dubravka Šuica. Tema dezbaterii a fost dezvoltarea unei viziuni pe termen lung pentru zonele rurale din Europa.

Comisia Europeană s-a angajat să dezvolte o strategie pe termen lung pentru zonele rurale, iar până la finalul acestei luni se află în consultare publică o foaie de parcurs, astfel încât să fie surprinse diferite perspective pentru a crea comunități rurale atractive. Zonele rurale europene trebuie să fie smart și să beneficieze de o dezvoltare sustenabilă astfel încât acestea să fie repopulate. În acest sens, se impune:
✅ Creșterea conectivității și accesului la serviciile publice prin investiții de infrastructură
✅ Dezvoltarea satelor smart prin inovare tehnologică și digitală
✅ Investiții semnificative în capitalul uman
✅ Sprijinirea unor soluții de energie curată
✅ Crearea de oportunități pentru antreprenori

Vicepreședintele Comisiei Europene, doamna comisar Dubravka Šuica a transmis următoarele mesaje: „Vreau să insist pe dimensiunea cooperării. Vom avea o viziune pe termen lung cu instrumente concrete care vor debloca potențialul pe care îl au zonele rurale. Vrem ca satele sa fie mai verzi, mai reziliente. Vrem să fie inovative, să se bucure de energie curată și sustenabilă, conectate la serviciile digitale. Dezvoltarea acestei viziuni pe termen lung nu va începe de la zero deoarece și dumneavoastră ați abordat această temă. Zonele rurale acoperă aproape jumătate din teritoriul UE. Trebuie să le oferim o nouă perspectivă. Aproape jumătate din oamenii care lucrează în zonele rurale nu au acces la internet.
Consultarea publică rămâne deschisă până la finalul lunii. Plănuim să organizăm o serie de workshop-uri. De abia aștept să lucrăm împreună pentru binele cetățenilor noștri. ”