Blocarea inexplicabilă a pieței israeliene de ovine și bovine românești

România se află în pragul de a pierde deschiderea către piața israeliană de ovine și bovine, acest lucru în condițiile în care, în anul 2016, din totalul de 571 972 de capete de ovine și bovine ajunse în porturile Israelului din porturi europene și australiene, 215 000 de capete au provenit din România.

Astfel, România s-a poziționat ca principalul furnizor al Israelului în ceea ce privește sectorul ovinelor și bovinelor, fiind un partener comercial important pentru Israel. În prezent, s-au înregistrat scăderi drastice ale exporturilor de animale, motivele fiind inexplicabile pentru furnizorii români. Comunicarea cu partenerii din Israel este la momentul actual una deficitară, neexistând nicio reacție referitoare la menținerea relațiilor comerciale.

România nu își permite pierderea unor piețe importante cum este cea din Israel, drept urmare, se impune luarea unor măsuri imediate pentru sprijinirea fermierilor români în vederea consolidării relației comerciale pe acest segment al ovinelor și bovinelor.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea susținerii demersurilor fermierilor din România pentru a avea din nou un acces facil la piața israeliană?