Interdicția de a vinde animalele vii, cu excepția sacrificărilor directe sau a valorificării printr-o sacrificare imediată, introdusă în România ca urmare a bolii limbii albastre, va avea repercusiuni deosebit de grave în următoarele luni și se va răsfrânge asupra mai multor state membre.

Măsura luată este o lovitură foarte dură la adresa fermierilor, nu numai pentru crescătorii raselor de carne, ci și pentru majoritatea fermierilor cu ferme medii.

În aceste condiții, piața s-a bulversat complet, s-a creat un blocaj al stocurilor de bovine, ceea ce va influența considerabil prețul cărnii de vită.

Mai mult, închiderea pieței din Rusia a avut repercusiuni și asupra altor țări. Pierderile acumulate de fermierii din Polonia, de exemplu, se resimt în statele vecine, produsele care nu au putut fi exportate spre Rusia ajungând în celelalte state membre la prețuri de dumping.

1. Care este poziția Comisiei pe acest subiect și ce acțiuni a întreprins în acest sens?

2. Consideră Comisia că ar trebui acordat fermierilor un ajutor financiar de urgență sau ar trebui introdusă o măsură compensatorie pentru a diminua efectul acestei crize?