Investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câștigat drepturile de punere în valoare a unei cantități anume de lemn din pădurile unei asociații de proprietari din România. În discuțiile pe care aceștia le-au purtat cu oficialii români și austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menționat de mai multe ori intenția de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociația de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat.

Holzindustrie Schweighofer este o companie austriacă care procesează vasta majoritate a lemnului de rășinoase în produse semifinite, în principal pentru export în UE, Japonia și America de Nord. Pe 23 martie, președintele României a retrimis noul Cod silvic înapoi în Parlament pentru amendamente și dezbateri. La scurt timp, a fost dată publicității scrisoarea trimisă de CEO-ul Schweighofer către prim-ministrul României, cerând modificarea Codului silvic, în caz contrar amenințând cu efecte negative asupra comerțului dintre Austria și România, în general.

Pădurile României sunt casa urșilor, lupilor și a râșilor care se află aici în număr mai mare decât în toată Europa la un loc, cu excepția Rusiei.

Ce acțiuni poate întreprinde Comisia pentru a preveni situații precum cea menționată?