Bugetul UE pentru 2021-2027 trebuie să răspundă atât nevoilor politicii agricole comune și de coeziune, cât și provocărilor de climă!

PPEÎn cadrul ședinței plenare de la Bruxelles a Parlamentului European, are loc o dezbatere importantă pe marginea Concluziilor reuniunii Consiliului European din 20 februarie 2020 privind cadrul financiar multianual, la care participă reprezentanții Consiliului European și Comisiei.

▶️ Charles MICHEL, președintele Consiliului European, a subliniat în intervenția sa faptul că: „Aș dori să vă mulțumesc pentru că îmi oferiți oportunitatea de a vorbi cu dumneavoastră. Vom avea o videoconferință cu cele 27 de state membre despre coronavirus în această după-masă. În numele Consiliului European, vreau să exprim sprijinul nostru persoanelor afectate direct sau indirect de Coronavirus. Trebuie să fim mai solidari, să acționăm împreună. Suntem mobilizați împreună cu toți partenerii pentru a ne uni forțele.
Am promis Parlamentului European să cooperez cât mai mult pentru a ajunge la un acord cât mai repede posibil și a ajunge la un buget european. În luna februarie, am ajuns la un summit și din păcate, nu am reușit să ajungem la un acord. Pentru unele state membre, e important să menținem 1% din VNB, iar pentru alte state e important să aibă garanția că se va continua oferirea de sprijin pentru PAC și politica de coeziune. Fără a ne opune politicilor tradiționale, dar acționând în numele convergenței pentru a face față noilor provocări,trebuie să continuăm toate eforturile politice. Este un semnal important, nu numai pentru Parlamentul European, ci și pentru numeroase state membre, am propus să organizăm o corelare între partea de stat de drept și următorul buget. Avem nevoie de o majoritate pentru o asfel de decizie. Am pus pe masa de discuție o propunere pentru creșterea capitalului Băncii Europene de Investiții.”

▶️ Maroš ŠEFČOVIČ, vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea energiei, a transmis faptul că: „Comisia depune toate eforturile pentru a răspune în mod corespunzător acestei crize de sănătate.
Este o dezamăgire că nu am ajuns la un acord cu privire la CFM. Apelăm la lideri europeni să ia învățămintele din toate negocierile. E nevoie de realism și responsabilitate. Ați văzut cât de dificile sunt discuțiile. Trebuie ca simțurile noastre să revină în discuție. Ne confruntăm cu o lipsă de 75 de miliarde de euro din cauza Brexitului. Trebuie ca participarea bugetară să crească din acest motiv. Nu putem să ne închidem ochii privind problemele momentului: migrația. Cetățenii de peste tot din Europa au solicitat o abordare unică europeană, dar există fonduri limitate pentru protejarea frontierelor. Nu mai este timpul să ne pierdem firea, trebuie să gândim la rece și să ne gândim la ce opțiuni avem. Trebuie să ajungem la un acord. Soluția optima ar fi una de urgență, adică să prelungim programele actuale pentru încă un an. Mulți dintre dumneavoastră au cerut această soluție pentru că ne-ar oferi un răgaz de timp. Acest lucru ne-ar ocupa timpul, energia care ar putea fi dedicate negocierilor din CFM. Dacă eșuăm, nu ajungem la niciun rezultat.”

▶️ José Manuel FERNANDES, în numele Grupului PPE, a subliniat în intervenția sa faptul că: „Parlamentul European nu poate accepta o propunere care să contravină interesele cetățenilor europeni. E important ca liderii europeni să le spună adevărul cetățenilor. Vrem cercetare, o alimentație sigură, vrem să sprijiim tinerii, dar după se taie bani de la PAC, de la coeziune, deci cum e posibil așa ceva? Coronavirus ne dovedește că nu știm să ne coordonăm, că nu facem față provocărilor. Nu avem suficiente fonduri pentru cercetare. Avem nevoie de o propunere pozitivă aici. Urgența nu ne așteaptă. Avem nevoie de un buget care să fie suficient de bine dotat, un buget care să facă față așteptărilor cetățenilor.”