Asociațiile crescătorilor de porci și păsări din România deplâng faptul că România a decis să nu introducă Măsura bunăstarea animalelor (M14) în Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Reprezentanții asociațiilor au solicitat Ministerului Agriculturii un punct de vedere cu privire la motivele pentru care acest sprijin nu a fost solicitat, însă Ministerul nu a dat niciun răspuns concret.

Până în prezent, prin Măsura bunăstării animalelor (M215) cuprinsă în PNDR 2007-2013, s-au efectuat plăți către România în valoare de 145,5 milioane EUR dintr-un total de 369 762 milioane EUR alocări, urmând să fie efectuate plăți ulterioare până la sfârșitul perioadei de programare.

Având în vedere faptul că, pentru a accesa Măsura de sprijin bunăstarea animalelor (M215), fermierii români au fost nevoiți să facă investiții majore pentru a îndeplini condițiile de eligibilitate impuse și ținând cont de faptul că embargoul cu Rusia a lovit din plin piața cărnii din România, vă solicit următoarele clarificări:

Care a fost propunerea inițială trimisă de România pe Măsura 14 și care a fost bugetul solicitat?

Ce argumente au fost invocate de Guvernul României pentru a renunța la această măsură?

Are Guvernul României posibilitatea de a reveni asupra deciziei, înaintea intrării în vigoare a noului PNDR?