Bursa de Cereale din Corabia, un exemplu de obiectiv finanțat din fonduri europene, dar care nu a funcționat niciodată

Deși ar fi trebuit să revoluționeze comerțul într-o regiune în care se produc foarte multe cereale, Bursa de Cereale Corabia, ridicată cu fonduri europene în județul Olt, nu a funcționat deloc. În cei aproape cinci ani de când a fost dată în folosință, nicio tranzacție cu cereale nu s-a realizat prin terminalul Bursei, iar în prezent clădirea găzduiește grupuri de acțiune locală și diverse firme private.

Proiectul Bursei de Cereale Corabia a avut o valoare de 5,8 milioane de lei, din care 1,9 milioane de lei au fost fonduri europene. Pe 25 mai 2019, Bursa de Cereale Corabia a ieșit din monitorizare ex post. Potrivit reprezentanților ADR Sud-Vest Oltenia, în conformitate cu prevederile contractului, indicatorii asumați de beneficiar ar fi trebuit atinși în termen de doi ani de la finalizarea proiectului. Cu toate că în zonă comerțul cu cereale este înfloritor, cu multe silozuri private, producătorii agricoli evită Bursa și încheie contracte de livrare a cerealelor direct către silozuri.

Ce instrumente are Comisia la îndemână în vederea atingerii indicatorilor asumați de beneficiar astfel încât Bursa de Cereale să fie utilizată cu succes?