Captiv în imobilismul și neputința caracteristică, Guvernul Dăncilă își pasează responsabilitățile către celelalte state membre!

PPECea mai gravă boală abătută asupra zootehniei din România pare a fi letargia Guvernului Dăncilă. Cu puțin timp în urmă, i-am solicitat Ministrului Daea prin intermediul unei adrese oficiale, să procedeze de îndată la luarea măsurilor necesare în vederea demarării programelor de ameliorare pentru rasa Salers.  Dat fiind faptul că în România sunt doar 42 de capete de taurine de acest tip, nu există posibilitatea de a înfiinţa şi funcţiona o asociaţie distinctă, cum este de exemplu pentru rasa Aberdeen Angus. În aceste condiţii, plecând de la prevederile Regulamentului (CE) 1012/2016, articolul 38 alin. 1 lit. a, autorităţile naţionale pot decide să efectueze programe de ameliorare dacă este nevoie ca rasa respectivă să fie menţinută sau stabilită în statul membru.

Guvernul Dăncilă și-a demonstrat încă o dată nepăsarea față de sectorul zootehnic, alegând să paseze pisica în gardul vecinului, în speță, la celelalte state membre. Astfel, în răspunsul oficial transmis, ministrul Daea mi-a comunicat că s-a ajuns la concluzia că pentru efectivul de rasă Salers existent la această dată în România, de doar 40 capete femele de reproducţie şi 2 masculi nu poate fi derulat un program de ameliorare deoarece nu se îndeplinește prevederea legată de „numărul suficient de mare de animale de reproducţie de rasă pură”. Mai mult, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale mi-a transmis că deţinătorii celor 40 de femele din rasa Salers care doresc să participe cu animalele într-un program de ameliorare, pot beneficia de prevederile art 12, care permite unei societăţi de ameliorare dintr-un stat membru să includă în propriul program de ameliorare și animale de reproducţie de rasă pură din alt stat membru. Cu alte cuvinte, guvernul Dăncilă alege să își delege atribuțiile autorităților din țările UE.

Creșterea numărului de animale de reproducție de rasă pură este posibilă doar prin intermediul aprobării registrului de rasă. La rasa Aubrac, efectivul s-a triplat după aprobarea registrului de rasă. Cei din Asociația Aberdeen Angus au declarat că au avut cea mai mare expansiune în ceea ce privește această rasă, iar acest lucru a fost posibil în primul rând prin aprobarea registrului de rasă. Domnule Daea, pentru prima dată în mandatul acesta, încercați să vă faceți temele de casă și veți vedea că la toate rasele, în România, dar și în alte state, registrul a fost început cu un număr mic de animale. Dacă la rasa Salers veți împiedica aprobarea registrului de rasă, nu se vor mai efectua importuri de animale, ba mai mult, chiar și cele născute în România din animale cu pedigree își pierd originea.

În calitatea mea de inginer zootehnist, îi recomand Ministrului Petre Daea să îsi schimbe consultanții înainte să îngroape definitiv agricultura! Autoritatea Naţionala de Zootehnie este obligată moral să procedeze de îndată la demararea programelor de ameliorare pentru această rasă, precum şi pentru alte rase de carne pentru care nu există asociaţii constituite şi există crescători de animale care au investit în rasele respective din varii motive. Este inadmisibil ca autorităţile competente ale statului să nu susţină fermierii la început de drum şi să îi îndrepte către asociaţii din străinătate. Pasarea responsabilităților către celelalte state membre arată încâ o dată neputința și incompetența Guvernului Dăncilă în rezolvarea problemelor reale care macină agricultura din România!

Impotența funcțională a guvernului Dăncilă lasă fondurile europene neabsorbite în sectorul creșterii vacilor de carne. Acest lucru în condițiile în care, din cauza lipsei forței de muncă, tot mai mulți crescători de oi se reorientează către creșterea vacilor de carne. Deja avem zeci de mii de hectare de pășune pustiite. Din nefericire, actuala guvernare nu este preocupată decât de propria ei bunăstare!