Cea de a 70-a aniversare a Declarației Schuman!

PPE„Pacea mondială nu poate fi garantată fără a face eforturi în acest sens, proporționale cu pericolele care ne stau înainte!”

În cadrul ședinței plenare a Parlamentului European, are loc o dezbatere pe marginea celei de a 70-a aniversări a Declarației Schuman, la care participă reprezentanții Consiliului și Comisiei.
➡️Nikolina BRNJAC, în numele Consiliului, a transmis faptul că: „Aniversăm 70 de ani de la Declarația Schuman în circumstanțe fără precedent și pline de provocări. Mai bine de 1 milion de cetățeni s-au confruntat cu restricții fără precedent pentru a opri virusul. S-a arătat că în spiritul Declarației Schuman, putem gestiona această criză. De la începutul președinției, am avut de-a face cu subiecte complexe. Trebuia să ne asigurăm că există un Brexit ordonat, după CFM și acum criza. Pandemia vine cu provocări mari pentru noi toți. Mai sunt și provocări adminstrative pe lângă acestea. La Consiliu, noi ne-am asigurat că se iau decizii eficiente, proceduri de achiziții mai ușoare pentru echipamente de protecție, coridoare verzi, am facilitat niște decizii cu privire la reducerea restricțiilor la nivel național pentru a reînvia turismul și alte sectoare.
Vreau să subliniez și munca noastră privind extinderea. A avut locul summitul de la Zagreb în care s-a adoptat o declarație cu privire la susținerea extinderii cu privire la Balcanii de Vest.
„Pacea mondială nu poate fi garantată fără a face eforturi în acest sens, proporționale cu pericolele care ne stau înainte.” Asta a spus Robert Schuman acum 70 de ani. Astăzi, contextul este diferit, dar pericolele sunt la fel de reale. Trebuie să rămânem uniți în solidaritate și astfel vom ieși mai puternici din această criză.”

➡️Maroš ŠEFČOVIČ, vicepreședintele Comisiei Europene, a subliniat următoarele: „În urmă cu 75 de ani, armele celui de-al Doilea Război Mondial au tăcut. Naziștii au fost învinși, dar Europa era în ruine. În urmă cu 70 de ani, Robert Schuman a început o călătorie, pas cu pas. Ne-a arătat pe unde trebuie să o luăm. Vorbele lui Schuman par mai puternice acum ca niciodată: a venit momentul să contruim, să consolidăm. „Europa nu va fi construită deodată, ci pe acțiuni concrete ce vor crea inițial o solidaritate de facto.” Dacă ne uităm în jur, vedem că Europa a devenit baza solidarității: pacienți francezi tratați în spitale din Germania, medici și asistenți din Polonia și România care lucrează în Germania sau alte țări. UE va însemna ceva în lume dacă dăm dovadă de solidaritate la nivel intern, dar și la nivel global. Prima țară în care s-a făcut un stoc de rezervă este România. UE a adus acasă peste jumătate de milion de cetățeni blocați. Doresc să mulțumesc Parlamentului European pentru că a lansat campania Europeni împotriva COVID-19.”

➡️Esteban GONZÁLEZ PONS, din partea Grupului PPE, a subliniat faptul că: „Am primit UE de la părinții noștri care au luptat împotriva dictaturii și războiului. Acum, naționalismul este coronavirusul care ne infectează. Asta se întâmplă când se găsesc 27 de soluții naționale. E naționalism când îți închizi granițele fără coordonare. Se încearcă să se obțină cât mai mulți bani, dar contribuim puțin. Este naționalism când fiecare ministru vede doar economia națională, nu europeană. Trebuie să lăsăm deoparte egoismele naționale, trebuie să fim împreună!”