Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene deschide laboratoare de nivel mondial pentru cercetători!

PPECercetarea reprezintă motorul evoluțiilor sociale, politice și economice de astăzi. Prosperitatea statelor membre, dar și securitatea socială depinde în mare măsură de rezultatele cercetărilor inovative. La inițiativa Comisiei Europene, cercetătorii din întreaga Europă vor putea beneficia în prezent de mai multe oportunități de a utiliza instalațiile de ultimă generație ale Centrului Comun de Cercetare.

După o primă rundă a inițiativei privind accesul deschis, în cadrul căreia au fost prezentate aproximativ 100 de propuneri eligibile din partea a 92 de institute de cercetare, noi laboratoare ale serviciilor interne pentru știință și cunoaștere ale Comisiei sunt în prezent disponibile pentru cercetătorii externi, care vor putea, de asemenea, să realizeze experimente în domeniul soluțiilor energetice cu zero emisii și al securității nucleare.

Prin această inițiativă, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene urmărește să impulsioneze cercetarea științifică și competitivitatea, precum și să intensifice cooperarea dintre cercetătorii europeni. Din 2017, când Centrul Comun de cercetare și-a deschis pentru prima dată laboratoarele, cercetători din 21 de țări ale UE și din 3 țări învecinate au realizat experimente în 12 dintre laboratoarele JRC situate la Geel (Belgia), la Ispra (Italia) și la Karlsruhe (Germania). Cercetarea va rămâne întotdeauna un domeniu finanțat de UE, fiind un vector puternic de stimulare a creșterii economice, dar care încurajează și găsirea unor soluții la provocările societale majore!