Cercetarea și inovarea nu trebuie să fie blocate de proceduri administrative!

PPEÎn cadrul ședintei Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, a avut loc un schimb de opinii privind chestiunea caracterului brevetabil al plantelor în vederea depunerii unei declarații scrise la Marea Cameră de Apel a Oficiului European de Brevete. Am intervenit în cadrul acestei dezbateri și am dorit să subliniez faptul că plantele obținute prin proceduri tradiționale nu pot să fie brevetate deoarece consecințele ar fi extrem de nocive atât pentru agricultori, cât și pentru consumatorii finali, dar ar afecta și domeniul cercetării.

Iată intervenția pe care am susținut-o:

Mulțumesc, domnule președinte. Sunt în asentimentul colegilor mei. Nu cred că ar trebui să funcționăm ca niște pompieri de serviciu, să intervenim noi, ori de câte ori cineva dorește să breveteze un proces natural. Eu cred că trebuie să transmitem un mesaj foarte clar din partea noastră: aceste procese naturale nu pot să fie brevetate. Să închidem odată acest subiect. Iată că suntem la a treia discuție pe această componentă.
Consecințele ar fi dezastruoase nu doar pentru agricultori care ar fi nevoiți să plătească bani în plus pentru folosirea diferitelor soiuri de plante, ci și pentru domeniul cercetării. Iar astăzi vedem că este nevoie de cercetare mai mult ca niciodată date fiind și schimbările climatice. Nu în ultimul rând, să nu uităm consumatorii. Ei vor fi cei care vor plăti în final toate aceste abuzuri din partea Oficiului European de Brevete.

Jan HUITEMA, din partea Grupului Renew Europe, a transmis următoarele idei: „În 2015, două plante au fost brevetate, o variantă de broccoli și de ardei, obținute printr-o variantă de amelioarare. În 2015, împreună cu colegii mei, am lansat o rezoluție, cum că nu ar trebui să se permite acordarea unui brevet a produselor obținute tradițional. Comisia a publicat o notă explicativă. Comitetul Tehnic al Oficiului European de Brevete consideră că lucrurile nu sunt atât de clare. Președintele acestui Oficiu a cerut ultimei instanțe de recurs dacă ar trebui să se emită sau nu brevete pentru soiurile tradiționale. Aș dori să solicit Comisiei AGRI să inițiem o rezoluție astfel încât și noii membri să aibă posibilitatea de a sprijini această inițiativă. Nu ar trebui să se acorde brevete acelor soiuri obținute prin procese tradiționale. Aceasta este rugămintea pe care o am la adresa Comisiei, dacă putem iniția această rezoluție.”

Reprezentantul Serviciului Juridic al Comisiei Europene, a subliniat următoarele aspecte: „Comisia va prezenta o declarație pentru a repeta cele spuse în declarația din 2016, și anume, plantele obținute prin proceduri biologice tradiționale nu ar trebui să facă obiectul unui brevet. Am fi deosebit de bucuroși să primim orice contribuție din partea comisiei dvs. Pentru informarea dumneavoastră, termenul limită a fost stabilit pe 1 octombrie, până atunci se pot prezenta comentarii. Noi vom apăra opinia noastră prezentată în 2016 și sperăm să contăm pe poziția dumneavoastră.”