Comisia Europeană a adoptat noi măsuri de ecodesign pentru o Europă durabilă!

PPEComisia Europenă a adoptat 10 reglementări vizând ecodesignul, un proiect ecologic care stabileşte eficienţa energetică şi alte cerinţe pentru mai multe grupuri de produse. Printre produsele vizate de noile reglementări se regăsesc și următoarele: frigidere, mașini de spălat vase, corpuri de iluminat, motoare electrice și nu numai.

Comisia Europeană estimează că, într-un final, până în 2030, pachetul de măsuri va asigura anual o economie enrgetică de 167 TWh. Acesta este echivalentul anual al consumului de energie din Danemarca. Aceste economii sunt egale cu o reducere reprezentând echivalentul a peste 45 de milioane de tone de CO2. Planul de Lucru cu privire la Ecodesign 2016 – 2019 a identificat eventualele măsuri din domeniu care ar contribui semnificativ la atingerea obiectivelor ecologice în general. Acest set de măsuri legate de ecodesign reprezintă o contribuţie concretă la economia noastră în general şi la obiectivele legate de climă. În mod special trebuie menţionat faptul că măsurile sunt incluse pentru prima oară într-un ecodesign menit să sprijine restaurarea şi reciclarea produselor.

Pentru a încuraja posibilitatea de reparare și, prin urmare, a crește durata de viață a aparatelor, mai multe măsuri de eco-design urmăresc să faciliteze reparația produselor prin asigurarea disponibilității pieselor de schimb, și în special că:

a) piesele de schimb vor fi disponibile o lungă perioadă după achiziție; de exemplu:

• minim 7 ani pentru aparatele de refrigerare (10 ani pentru garniturile pentru uși);
• minim 10 ani pentru mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător casnice;
• minim 10 ani pentru mașini de spălat vase casnice (7 ani pentru unele piese pentru care accesul poate fi restricționat doar la reparatori profesioniști);
• în plus, în cursul perioadei respective, producătorul va asigura livrarea pieselor de schimb în decurs de 15 zile lucrătoare.

b) piesele pot fi schimbate prin utilizarea unor unelte uzual disponibile și fără deteriorarea permanentă a aparatului;
• pentru a îmbunătăți piața reparațiilor, producătorii trebuie să asigure disponibilitatea informațiilor privind reparația și întreținerea profesionistă pentru reparatorii profesioniști.