Comisia Europeană dezvoltă un set de instrumente menit să abordeze impactul creșterii actuale ale prețurilor!

PPE

Puternica criză energetică cu care se confruntă întreaga Uniune Europeană pune în pericol acoperirea necesarului de hrană de calitate pentru prima jumătate a anului 2022. Situația este determinată de scumpirea energiei electrice, a gazului și a cocsului. Situația actuală, pe fondul invaziei Ucrainei amplifica cu atât mai mult efectele negative. Această criză a energiei îi face pe o mare parte din legumicultorii români să ia foarte serios în calcul regândirea strategiei de cultivare a terenurilor. Cel mai mult vor avea de suferit culturile de tomate și castraveți, deoarece aceste plante au nevoie de temperaturi mai mari decât legume precum ardeiul sau varza.

Legumicultorii români care produceau legume în solarii iau în calcul să nu mai facă acest lucru sau să reducă drastic suprafețele, din cauza costurilor enorme cu încălzirea. Acest fapt poate să lase goale rafturile cu legume ale magazinelor la începutul primăverii anului viitor. Având în vedere situația îngrijorătoare, am adresat Comisiei Europene o întrebare scrisă, în care am solicitat să mi se comunice în ce măsură poate Comisia să acorde direct o subvenție pentru încălzirea solariilor pentru a avea în continuare pe rafturile magazinelor legume produse pe teritoriul Uniunii?

În răspunsul formulat, Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, dl. Janusz Wojciechowski, mi-a transmis că evoluțiile piețelor factorilor de producție agricolă, precum și lanțul de aprovizionare agricol și alimentar sunt monitorizate de către Comisie. Comisia a prezentat o comunicare privind prețurile la energie care include un set de instrumente și măsuri menite să controleze impactul acestor creșteri.

Iată răspunsul Comisarului European pentru Agricultură și Dezoltare Rurală, dl. Janusz Wojciechowski: “Comisia monitorizează evoluțiile de pe piețele factorilor de producție agricolă, precum și prețurile din lanțul de aprovizionare agricol și alimentar. În general, piețele agricole, inclusiv cele din sectorul fructelor și legumelor, au rezultate bune. Acest lucru le permite în multe cazuri producătorilor agricoli să absoarbă, cel puțin parțial, creșterile costurilor de producție. Creșterea prețurilor la energie reprezintă o provocare pentru întreaga societate. Deși nimeni nu se poate aștepta ca fermierii să suporte singuri întreaga povară reprezentată de creșterea prețurilor, fluctuațiile la nivelul costului factorilor de producție sunt normale într-o economie de piață, iar actorii se adaptează, de exemplu, prin trecerea la produse care consumă mai puțină energie. Creșterea costurilor va fi probabil împărțită între toți participanții la lanț. Pe termen mediu, potrivit băncilor centrale, este probabil ca prețurile la energie și blocajele din lanțul de aprovizionare care cauzează creșteri ale prețurilor să se atenueze și ne putem aștepta la prețuri mai moderate în acest an.

Comisia a prezentat o comunicare privind prețurile la energie care include un „set de instrumente” sau măsuri menite să abordeze impactul creșterilor actuale ale prețurilor și să consolideze reziliența astfel încât eventualele șocuri viitoare să fie mai ușor de depășit.

În conformitate cu orientările privind ajutoarele de stat din acest sector, ajutorul de funcționare este, în principiu, considerat incompatibil cu piața internă . Dacă este necesar, politica agricolă comună (PAC) permite măsuri excepționale, în special în cazul unor evenimente care perturbă sau amenință să perturbe piața în mod semnificativ. Cu toate acestea, în conformitate cu Pactul verde european și cu reforma PAC, fermierii ar trebui să treacă la o producție mai durabilă, inclusiv prin reducerea utilizării combustibililor fosili și a îngrășămintelor minerale. În acest scop, statele membre pot sprijini investițiile menite să reducă utilizarea energiei fosile pentru producția de alimente.”