Comisia Europeană nu poate lăsa România singură în fața gripei aviare prezente în estul Europei!

PPEReprezentanții Asociației Crescătorilor și Exporatorilor de Bovine, Ovine și Porcine au semnalat pericolul uriaș la care sunt expuse exploatațiile agricole din România. Mai multe state din Uniunea Europeană se confruntă cu focare de gripă aviară înalt patogenă, iar printre țările care au notificat focare se numără și Polonia, țară de unde se importă cantități importante de ouă, pui și carne de pasăre.

La începutul acestui an, în Polonia s-a înregistrat primul caz de gripă aviară înalt patogenă din acest an. În doar trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o rază de 3 km, cu aproximativ 400.000 capete. Conform comunicatului emis de ACEBOP, în procent de risc, România este prima pe listă, din cauza cantităților de sute de tone intrate săptămânal în țară și sute de mii de ouă.

Gripa aviară din Polonia poate cauza pierderi masive pentru fermierii români, dar există riscul să afecteze și consumatorii. Astfel, sunt necesare măsuri urgente de către Comisia Europeană, cu scopul protejării consumatorilor și prevenirii extinderii gripei aviare. Am adresat Comisiei Europene o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am solicitat să îmi transmită instrumentele de care dispune pentru a combate gripa aviară din statele membre. Vă voi reda răspunsul de îndată ce îl voi primi.