Comisia Europeană pregătește o inițiativă privind brain drain și atenuarea provocărilor asociate cu declinul populației!

PPELibertatea de circulație a persoanelor este un drept fundamental prevăzut de tratatul UE, astfel că cetățenii Uniunii sunt liberi să decidă fără nicio îngrădire locul unde doresc să locuiască și să lucreze. Însă, autoritățile europene și naționale trebuie să asigure o dezvoltare economică sustenabilă, astfel încât cetățenii care își părăsesc regiunile să nu o facă forțați fiind de calitatea vieții scăzute din zona unde locuiesc și de lipsa oportunităților. Din păcate, în România, aproximativ 22% dintre angajații înalt calificați din România au plecat la muncă în alte țări membre ale Uniunii Europene. Un număr de 456 000 de români înalt calificați lucrau în altă țară membră a Uniunii Europene în anul 2019.

În raportul cu privire la inversarea tendințelor demografice pe care l-am inițiat și care a fost adoptat în plen, am propus un „Acord pentru demografie” care să cuprindă strategii subsidiare pentru rezolvarea acestei probleme, similar cu Green Deal. Astfel, am adresat Comisiei Europene o întrebare scrisă, în care i-am solicitat să îmi comunice poziția Comisiei cu privire la elaborarea unui Acord pentru demografie, finanțat corespunzător pentru a inversa tendințele demografice actuale și a combate brain drain-ul.

În răspunsul formulat, Comisara pentru Demografie, doamna Dubravka Šuica mi-a transmis faptul că în 2022, Comisia intenționează să prezinte o inițiativă privind exodul creierelor și atenuarea provocărilor asociate cu declinul populației, analizând diferiții factori determinanți, consecințele pe termen lung și posibilele soluții pentru stoparea sau chiar inversarea exodului de creiere. Această inițiativă ar aborda, în special, multe dintre problemele ridicate în întrebarea pe care i-am adresat-o cu privire la un acord privind demografia.

Iată răspunsul Comisarei pentru Democrație și Demografie Dubravka Šuica:
”Demografia este una dintre prioritățile Comisiei. Comisia integrează aspectele legate de demografie în inițiativele din toate politicile relevante ale UE, datorită caracterului său multidimensional.

De la Raportul din 2020 privind impactul schimbărilor demografice, Cartea verde din 2021 privind îmbătrânirea populației și viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE abordează diferite aspecte ale schimbărilor demografice. Multe principii ale Pilonului european al drepturilor sociale sunt relevante pentru demografie, cum ar fi accesul la servicii esențiale, asistența medicală, îngrijirea pe termen lung, îngrijirea copiilor sau egalitatea de gen.

În 2022, Comisia intenționează să prezinte o inițiativă privind exodul creierelor și atenuarea provocărilor asociate cu declinul populației, analizând diferiții factori determinanți, consecințele pe termen lung și posibilele soluții pentru stoparea sau chiar inversarea exodului de creiere. Această inițiativă ar aborda, în special, multe dintre problemele ridicate în întrebarea referitoare la un acord privind demografia.

Instrumentele de finanțare ale UE joacă deja un rol important în abordarea schimbărilor demografice. De exemplu, fondurile de coeziune oferă sprijin în special regiunilor mai puțin dezvoltate, inclusiv celor care se confruntă cu declinul populației, și oferă instrumente pentru răspunsuri locale. Reformele și investițiile statelor membre în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, împreună cu finanțarea pentru coeziune, pot contribui la abordarea provocărilor demografice, printre altele prin consolidarea sistemelor de educație și de învățare pe tot parcursul vieții; creșterea oportunităților de angajare și a productivității; și consolidarea sistemelor de sănătate, de îngrijire și de pensii.”