Comisia Europeană trebuie să acorde măsuri urgente de sprijin pentru sectorul cărnii de vită!

PPECopa-Cogeca, una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor la Bruxelles a milioane de fermieri europeni, a transmis instituțiilor europene o actualizare cu privire la impactul COVID-19 asupra sectorului de carne de vită.

Secretarul general Copa-Cogeca, domnul Pekka Pesonen, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, Direcției Generale AGRI, a arătat faptul că sectorul de carne de vită se confuntă cu o scădere drastică a cererii, dar și a valorii cărnii, pe fondul închiderii industriei HoReCa, dar nu numai. Copa-Cogeca salută ajutorul privind depozitarea privată pentru carnea de vită, însă insistă asupra unei soluții specifice pentru situația de pe piața sectorului de carne de vită. Acum este perioada de producție sezonieră de viței și în absența unei piețe, producătorii vor trebui să mențină vițeii mai mult decât era de așteptat, ceea ce duce la costuri mari pentru fermieri și pierderea valorii deoarece nu vor mai putea fi vânduți sub formă de viței.

Mai mult, prețurile au scăzut brusc la nivelul fermei, cu până la 40%, punând o presiune suplimentară asupra veniturilor producătorilor de carne de vită în această perioadă dificilă. Drept urmare, statele membre împreună cu asociațiile de fermieri solicită Comisiei Europene să utilizeze dispozițiile excepționale din Regulamentul OCM, în special art. 219, care oferă Comisiei Europene posibilitatea de a extinde domeniul de aplicare al măsurilor tradiționale de gestionare a pieței. În special, pentru a extinde domeniul de aplicare al ajutorului de depozitare privată în sectorul cărnii de vită. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl vom primi.