Comisia von der Leyen: pentru o Uniune mai ambițioasă!

PPEÎn cadrul ședintei plenare de la Strasbourg a Parlamentului European, are loc prezentarea, de către Președinta aleasă a Comisiei, doamna Ursula VON DER LEYEN, a colegiului comisarilor și a programului acestuia.

Iată câteva mesaje transmise de președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:
„Europa este despre oameni și despre aspirațiile lor. E vorba de oameni care sunt împreună pentru libertate, pentru valori. Uneori, uităm că cele mai mărețe reușite au venit atunci când am fost îndrăzneți. Am fost îndrăzneți când am creat o piață și monedă unică. Am fost îndrăzneți când am căutat pacea pe vreme de război.
Cu 4 luni în urmă, mi-ați acordat încrederea dvs. De atunci m-am întâlnit cu toate grupurile politice și șefii de state și guverne. Am format o echipă europeană. Vă solicit susținerea pentru un nou start pentru Europa. Echipa pe care o votați azi vine din culturi diferite și au culori politice diferite: avem profesori și fermieri, ingineri și miniștri, primari, avem o echipă cu aproape la fel de multe femei cât bărbați. Asta arată că am progresat, dar și că ne mai rămân multe de făcut. Lumea are nevoie de leadershipul nostru mai mult ca niciodată. Noi suntem campionii multilateralismului.
Vom promova și proteja interesele Europei prin comerț deschis. Comisia mea nu se va teme de a vorbi limbajul încrederii. Dacă există o arie în care lumea are nevoie de leadershipul nostru, aceea e protejarea climatului. 85% din oamenii cei mai săraci trăiesc în cele 20 de țări cele mai vulnerabile la schimbarea climatică: pădurile Portugaliei sunt în flăcări, agricultura Lituaniei se înjumătățește.
Cu cât Europa se mișcă mai repede, cu cât avantajele pentru cetățeni vor fi mai repede simțite. Pactul Ecologic este noua noastră strategie pentru creștere: reducem emisiile în timp ce creăm locuri de muncă. Avem datoria de a acționa și puterea de a fi lideri!
Digitalizarea face posibile lucruri care erau de neconceput în celelalte generații. Nu există viitor fără digitalizare! Digitalizarea ne va permite să gestionăm resursele mai eficient, apa, energia. Digitalizarea va schimba de la rădăcină economia noastră.
Competitivitatea economiei europene necesită o abordare comună la nivel european. Trebuie să mergem pe principiul need to share, nu need to know.
Europa are multe lucruri de care se poate mândri. Suntem primii la nivel global în exportul de bunuri și servicii. Suntem cea mai mare sursă dar și destinație de investiții directe. Sustenabilitatea competitivă a fost întotdeuna cheia economiei noastre.
Europa va oferi întotdeana adăpost celor care au nevoie de protecție internațională. Este în interesul nostru ca cei care rămân aici să fie integrați în societatea noastră. Trebuie să ne reformăm sistemul de azil, trebuie să ne reformăm granițele pentru a avea un sistem Schengen funcțional.
Oamenilor le pasă de viitorul copiilor. Spiritul, cultura, diversitatea, moștenirea noastră ne face unici. Oamenilor le pasă de egalitatea și de dreptate. Statul de drept este temelia noastră și nu poate fi niciodată compromis. Trebuie sa ne concentrăm pe dialog și prevenție. Agricultura va rămâne parte apreciată din cultura și viitorul nostru. Avem nevoie de strategia De la fermă la farfurie.
Dacă ne facem bine treabă, Europa anului 2050 va fi primul continent neutru în ceea ce privește schimbările climatice. UE va fi prima în ce privește rezolvarea marilor probleme mondiale. Drumul e greu, însă împreună putem reuși. Haideți să ne lăsăm inspirați de spiritul de optimism de acum 30 de ani care a dus la cădere Cortinei de Fier.”