Completarea cererilor unice pentru acordarea subvențiilor

Completarea cererii unice pentru acordarea ajutorului direct în România este o operațiune birocratică complexă, care implică completarea formularelor și acte doveditoare de anexat. Astfel, operațiunea de completare a unei cereri durează cel puțin o oră, cererea unică, cu cele șapte forme de sprijin având un volum de 37 de pagini.

Reprezentanții asociațiilor de profil din România atrag atenția asupra faptului că, date fiind aceste proceduri birocratice, există riscul ca fermierii să nu se poată încadra în timpul alocat pentru depunere, respectiv 15 iunie 2015. Din păcate, fermierii sunt nevoiți să parcurgă etape birocratice inutile: să prezinte documente doveditoare agențiilor de plăți (APIA), după care, completează formularele și le depun la aceleași agenții.

Regret faptul că într-o perioadă în care vorbim tot mai des despre „piața unică digitală” și simplificarea procedurilor, fermierii sunt obligați să parcurgă aceste etape birocratice, care înseamnă resurse de materiale și de timp irosite fără sens.

Cum consideră Comisia că ar putea veni în ajutorul fermierilor în vederea eficientizării sistemului de depunere a cererilor unice?

Ce modele de bună practică sunt disponibile în acest sens, în vederea digitalizării și eliminării etapelor inutile din procesul de completare a cererilor unice?