Concentrații ridicate de Cesiu 137 în conservele de ton

În urma unui studiu realizat de Asociația Pro Consumatori, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a fost semnalat nivelul ridicat de Cesiu 137 din conservele de ton. Membrii acestei asociații au realizat o cercetare în care au analizat 33 de tipuri de conserve de ton provenite atât din țări europene, cât și din state din Asia. Rezultatele acestui studiu au relevat faptul că una din două conserve de ton conține pește contaminat cu Cesiu 137. Mai mult, 40 % din conservele de ton care au făcut obiectul cercetărilor nu includ informații complete pentru consumatori sau au greșeli la nivel de etichetă.

În ceea ce privește concentrația de Cesiu 137, studiul arată că această concentrație a crescut de două sau chiar de trei ori în ultima perioadă. Astfel, zilnic 300 de tone de apă contaminată radioactiv ajung în Oceanul Pacific, afectând puternic atât mediul oceanic, cât și fauna din adâncuri. Drept urmare, produsele alimentare ce provin din aceste medii, cum ar fi tonul sau uleiul de pește, prezintă o radioactivitate sporită. Aceste produse sunt vândute de cele mai multe ori la prețuri derizorii în supermarketuri.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea interzicerii comercializării conservelor de ton care conțin un nivel ridicat de Cesiu 137?