Consumatorii trebuie să ştie ce pun pe masă şi mai ales de unde provin produsele!

Plenul Parlamentului European, a adoptat raportul cu privire la “Indicarea pe etichetă a ţării de origine a ingredientelor din carne folosite în alimentele prelucrate”.

Poziţia mea, în calitate de europarlamentar al Partidului Popular European (PPE) şi membru al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, a fost în favoarea acestei rezoluţii, deşi grupul din care fac parte a avut o altă poziţie faţă de poziţia adoptată de către mine. Prin votul meu, am dorit să pun mai presus de interesele politice, interesele României şi ale consumatorilor români şi europeni în general. Cred cu tărie că cetăţenii români trebuie să ştie ce pun pe masă şi mai ales de unde provin aceste produse.

Raportul Comisiei trimis către Parlamentul European şi Consiliu privind indicarea obligatorie a țării de origine sau a locului de proveniență a cărnii utilizate ca ingredient, a constituit un alt factor determinant în favoarea votului dat de către mine. Potrivit raportului, sistemele de trasabilitate existente în Uniunea Europeană nu sunt adecvate pentru transmiterea informațiilor privind originea de-a lungul lanțului alimentar. Totodată, se subliniază că 90% dintre respondenții consumatori sunt de părere că indicarea originii pe eticheta produsului este important, deci măsura etichetării este, cel puţin în favoarea cetăţenilor.

Siguranța alimentară trebuie să constituie o preocupare majoră pentru toți actorii implicați în acest proces, iar lipsa unei reglementări eficiente care să asigure o trasabilitate clară a produselor care ajung pe mesele tuturor, este o amenințare la adresa sănătății noastre la urma urmei. Neîncrederea consumatorului generează automat o scădere a consumului de produse care va avea un impact negativ, major, atât asupra marilor procesatori, cât și asupra micilor procesatori. Cu toții vom avea de pierdut. O legislație clară însă, reprezintă o centură de siguranță pentru o viață sănătoasă!