Conținutul nociv al cârnaților preparați cu soluție de dezghețare a drumurilor

Asociația Pro Consumatori, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a demarat un studiu ce a avut ca obiectiv analiza a 116 tipuri de cârnați comercializați în lanțurile de supermarket dar și în magazinele unor producători de produse din carne. Rezultatele acestei analize au fost unele extrem de îngrijorătoare, ridicând un semnal de alarmă în ceea ce privește standardele de siguranță a alimentelor și a sănătății publice. Astfel, au fost descoperite soluții de dezghețare a drumurilor în cârnații comercializați, iar anumite tipuri de cârnați de casă aveau în compoziție câte opt substanțe chimice. De asemenea, la 88 % din cârnații afumați analizați s-a folosit fum lichid sau aromă de fum, iar la 84 % din cârnații analizați s-a folosit conservantul nitrit de sodiu. Nu în ultimul rând, la 55 % din cârnații analizați, membrana folosită este artificială, ceea ce înseamnă că este realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți

Care sunt instrumentele avute la îndemână de către Comisie în vederea interzicerii substanțelor dăunătoare în prepararea cârnaților?

Care sunt mecanismele de care dispune Comisia în vederea sancționării comercianților care încalcă standardele europene în materie de siguranță alimentară?