Convergența sau egalizarea plăților directe între fermierii români și ceilalți fermieri din UE, o necesitate!

PPEConvergența plăților directe, o necesitate pentru fermierii UE care sunt actori pe aceeași piață unică! În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a avut loc un schimb de opinii cu Jari Leppä, ministrul agriculturii și silviculturii, cu privire la prioritățile Președinției finlandeze a Consiliului Uniunii Europene. Am intervenit în această dezbatere și am subliniat faptul că procesul de convergență a plăților directe pentru fermieri trebuie să devină o realitate deoarece sunt actori pe aceeași piață unică.

Iată intervenția pe care am avut-o:
Domnule ministru, mulțumesc pentru expunerea făcută. În ceea ce privește procesul de convergență a plăților directe în agricultură, eu provin dintr-o țară în care subvențiile sunt mult mai mici comparativ cu celelalte state membre. Or dacă discutăm de echitate, este foarte greu să acceptăm aceste lucruri deoarece suntem pe actori pe aceeași piață unică. Mi se pare absolut normal și corect să aibă toți fermierii din UE același start când vorbim de subvenții.

În prezentarea priorităților președinției finlandeze, Jari Leppä, ministrul agriculturii și silviculturii, a transmis următoarele mesaje: „În calitate de reprezentanți aleși, jucați un rol important în apărarea intereselor cetățenilor și valorilor noastre comune. Finlanda are o experiență extrem de bună în ce privește cooperarea cu Parlamentul European. Aș dori să vă prezint pe scurt prioritățile președinției noastre. Președinția finlandeză se suprapune cu un punct de cotitură la nivel instituțional. În timpul președinției noastre, dorim să promovăm lupta împotriva schimbărilor climatice, dorim să consolidăm securitatea și să promovăm o Europă unită. Finlanda este prima președinție care va pune noul program strategic adoptat în luna iulie.

Cadrul financiar multianual va avea un impact asupra reformei PAC. Este important să găsim un răspuns echilibrat care să țină cont de provocările actuale, dar și cele noi. Dorim să ajungem la un acord în ce privește strategia pe termen lung pentru combaterea schimbărilor climatice. Vrem să promovăm discuția referitor la cum putem încuraja agricultorii să pună în aplicare soluții care să promoveze captarea carbonului în sol. Apărarea biodiversității este în interesul tuturor. PAC se află în centrul cooperării europene. Prin intermediul acesteia putem asigura venituri considerabile pentru agricultori, prețuri decente pentru cetățeni și asigurarea hranei. Trebuie să veghem la caracterul profitabil al agriculturii europene. Obiectivul viitoarei reformei PAC este ca agricultura să devină mai sustenabilă, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru agricultori.
Aș vrea ca agricultura să fie considerată parte a soluției când vine vorba de schimbările climatice. Principiul simplificării joacă un rol cheie în PAC. Trebuie să ținem cont și de condițiile specifice ale fiecărui stat. Trebuie să fim pregătiți pentru viitor.
Strategia UE pentru păduri este un instrument deosebit de important. Ne aflăm în perioada de elaboare a unei noi strategii pentru păduri post 2020. Situația pădurilor la nivel global este una de mare actualitate. În spatele incendiilor din Brazilia se află multe cauza, printre care și extinderea suprafețelor cultivate. Dorim să ne oferim contribuția la împiedicarea acestor incendii.
Urmărim îndeaproape și negocierilor internaționale. Acordul dintre UE și Mercosur arată că UE este în stare să promoveze un sistem comercial bazat pe reguli. Acest acord poartă o mare însemnătate. Acordul a generat dezbateri nenumărate, mai ales când vine vorba de sectorul agricol. Acesta generează multe incertitudini.”