Crescătorii de oi din România nu își înscriu animalele în registrul genealogic

În registrul genealogic al raselor sunt înscrise doar un număr de 200.000 de oi, condiție în care Comisia plătește sprijin pentru 3,5 milioane de ovine. Crescătorii se plâng că, de anul viitor, nu vor putea să-și primească subvențiile decât dacă animalele lor sunt înscrise în acest registru. Reprezentantul crescătorilor de ovine din România a declarat că înscrierea animalelor ar putea să fie făcută doar în urma ameliorării raselor, dar acest lucru se face prin cumpărarea de noi certificate de origine. Acesta a mai declarat că fermierii români sunt în incapacitatea de a cumpăra berbeci în acest moment și că ajutorul național tranzitoriu scade de la an la an, de exemplu, în 2013, ajutorul era de 38 de lei pe cap, în 2014, de 28 lei pe cap, iar anul acesta, ajunge la 24 de lei pe cap, în timp ce costurile de întreținere cresc constant.

Ce măsuri consideră Comisia că ar trebui luate pentru ca numărul oilor din registrele genealogice din România să crească, astfel încât fermierii români să nu își piardă subvențiile?

Există instrumente la îndemâna Comisiei, prin care să sprijine creșterea de oi în vederea înregistrării în registrele genealogice, astfel încât aceștia să nu-și piardă subvențiile?