Crescătorii de ovine și caprine se plâng de legea vânătorii

Crescătorii de ovine și caprine se plâng din nou că le este încălcat dreptul la proprietate privată. Potrivit noilor prevederi din legea vânătorii, care a fost modificată în luna iulie 2015, este interzis pășunatul animalelor în perioada 6 decembrie – 24 aprilie pe terenurile agricole. Această prevedere îi interzice practic proprietarului de teren să își ducă animalele la pășunat, dar și să își recolteze culturile dacă acestea sunt preferate de vânat.

O altă prevedere le interzice crescătorilor de animale să își protejeze proprietatea (turmele sau culturile) cu mai mult de doi câini pentru a evita speriatul vânatului. Totuși, nu se ia în calcul faptul că animalele sălbatice produc pagube enorme crescătorilor de animale, aceste pagube nefiind despăgubite și trebuie suportate din buzunarul crescătorului de animale.

Printre nemulțumirile crescătorilor de animale sau a proprietarilor de teren găsim și faptul că taxa pe închirierea terenului este încasată de primărie și nu de proprietar, iar TVA-ul nu se plătește.

Ce măsuri consideră Comisia că ar trebui luate pentru a facilita protejarea turmelor și a bunurilor crescătorilor de animale?