Creșterea păsărilor poate fi rentabilă chiar și în efective mai mici!

PPEAstăzi am avut ocazia să vizitez o fermă de creștere a găinilor ouătoare din zona Transilvaniei, unde, cu un efectiv de până în 2000 de capete, o familie poate trăi mai mult decât decent. Aici, în România, fără să fie slugile nimănui prin țări străine! Eforturile, la fel ca în orice altă fermă, nu sunt puține. Sigur că actuala pandemie i-a afectat și pe aceștia deoarece de regulă, astfel de ferme vând în așa numitele “lanțuri scurte“ de aprovizionare. Din păcate, din motive independente de noi toți, o bună parte a cofetăriilor, patiseriilor sau restaurantelor au fost închise, ceea ce desigur le-a compromis durabilitatea fermierilor din sector. Mai ales că subvențiile pentru această categorie se pare că nu există sau cel puțin, în această fermă nu se primeau.

Cu toate acestea însă, astfel de afaceri pot fi avute în vedere nu doar de tinerii fermieri, ci și de oricine dorește să se refugieze în spațiul rural departe de zgomotul asurzitor al orașului. Cea mai mare problemă a sectorului este dată de importurile masive de ouă venite din afara Uniunii Europene “via“ o țară din Uniunea Europeană. Este o chestiue pe care nu o putem ignora și nici nu o ignorăm în Parlamentul European. Iar tertipurile sunt multiple. De exemplu, Ucraina avea un contingent la export pentru pieptul de pui pe care după ce l-a epuizat, a continuat să exporte piept de pui la care i-a lăsat o aripă spunând că nu mai este piept de pui, ci este altceva. Sigur că acestui lucru i s-a pus capăt la un moment dat, însă metodele frauduloase, cu siguranță, nu s-au epuizat. Chiar dacă uneori consumatorii pot găsi pe rafturi produse la prețuri mai mici, ei trebuie să fie conștienți de faptul că este extrem de complicat să găsești un produs bun pe raft, sub prețul de cost, fie dacă vorbim de telemea pe care o găsești la prețul de 7 lei, cârnațul la preț de 9 lei sau ouă la preț de 18 bani. Aceste produse fie nu au în materia primă lapte sau carne, fie păsările respective au consumat furaje în a căror conținut au intrat substanțe interzise în UE, care le permite producătorilor să obțină prețuri de cost foarte reduse.

În acest context, consumatorul trebuie să fie conștient că deși plătește bani mai putini pe hrană astăzi, cu siguranța va plăti bani mai mulți la batrânețe ….dacă o mai apucă. Autoritățile statului oricât de vigilente ar fi, recunoaștem că pot fi depășite de imaginația unora puși pe căpătuială. Tocmai de aceea, soluția cea mai la îndemână este de a consuma produse românești care în mod garantat sunt de o calitate net superioară față de orice alt produs adus „de afară”. Cert este însă, că deși creșterea găinilor în efective mici este o activitate puțin răspândită, ea nu trebuie să fie neglijată de fermieri. Investițiile sunt minime, suntem campioni la producția de cereale pe anumite componente cum ar fi porumbul sau grâul. Până la urmă, vorbim tot de un fel de procesare, a cerealelor, doar că de data asta le transformăm în ouă! În concluzie, soluții sunt, trebuie puse doar în practică!