Creșterea prețurilor la alimente — o situație îngrijorătoare

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a publicat un index al creșterii prețurilor la alimente din care s-a putut observa că în luna iunie prețul alimentelor la nivel mondial a avut cea mai mare creștere din ultimii patru ani. Acest fapt este determinat în principal de majorarea prețurilor la zahăr.

Sunt cunoscute problemele din Brazilia legate de imposibilitatea recoltării trestiei din cauza fenomenelor meteorologice și faptul că aceste condiții meteo au scăzut cantitatea de zahăr care poate să fie extrasă din trestie.

Este necesar să se intervină pentru stabilirea acestor derapaje de prețuri pentru ca în lunile următoare să nu fim martorii unui blocaj pe piața alimentară mondială.

Un singur sector a reușit să evite această creștere, mai precis cel al uleiurilor vegetale, care a înregistrat o scădere de 0,8 %. În ceea ce privește prețul la cereale, acesta a crescut cu 2,9 % comparativ cu prețurile din luna mai. Prețul lactatelor a urcat cu 7,8 %, iar cel al cărnii și produselor rezultate din carne cu 2,4 %.

Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru stabilizarea acestor prețuri și pentru evitarea unui blocaj pe piața alimentară?