Autoritățile din România au descoperit o tonă de gălbenuș de ou lichid contaminat cu fipronil, o substanță chimică cu toxicitate mare, care poate provoca tulburări neurologice și vărsături. De asemenea, alte nouă țări europene se confruntă cu această problemă, printre care Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveția, Luxemburg și Danemarca.

De curând Ministerul francez al Agriculturii a depistat un nou insecticid toxic în ouăle comercializate. Este vorba despre amitraz, o substanță care nu este autorizată și este considerată toxică. Potrivit acestei instituții, amitrazul nu a fost folosit în mod direct asupra găinilor, ci ca dezinfectant „în perioada de curățenie”, după plecarea păsărilor la finalul producției și sosirea altora.

Ținând cont de amploarea acestui scandal și de pericolul pe care îl reprezintă aceste substanțe la adresa consumatorilor europeni, care sunt pârghiile pe care Comisia le are la îndemână pentru a interveni în blocarea crizei ouălor contaminate?