„Dacă protejăm biodiversitatea, vom avea o agricultură durabilă și vom garanta securitatea alimentară pentru următoarele generații!”

PPEAcum, în cadrul ședinței Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, are loc un schimb de opinii cu comisarul Virginijus Sinkevičius, responsabil pentru mediu, oceane și pescuit, privind o nouă strategie în domeniul biodiversității pentru 2030. În luna mai, a fost adoptată o nouă strategie privind biodiversitatea pentru a readuce natura în viața noastră, precum și strategia „De la fermă la consumator” pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic. Cele două strategii se consolidează reciproc, reunind natura, fermierii, întreprinderile și consumatorii pentru a crea împreună un viitor durabil și competitiv.

Comisarul Virginijus Sinkevičius, responsabil pentru mediu, oceane și pescuit, a subliniat următoarele idei: „Politica de mediu și cea agricolă ar trebui să meargă mână în mână. Sprijin eforturile fermierilor de a ajunge la o agricultură mai durabilă. Pandemia COVID-19 a condus la provocări fără precedent. Mulțe țări încep să relaxeze măsurile de izolare. Am tras deja prime învățăminte din această criză, ne-am adus aminte cât de puternică este natură. Această criză ne-a demonstrat că nu am fost suficienți de pregătiți și că nu am ascultat suficient oamenii de știință. Eforturile colective ale agricultorilor au permis furnizarea de alimente cetățenilor din UE. În luna mai, am adoptat cele două strategii privind biodiversitatea și De la fermă la consumator. Foarte mulți agricultori încearcă să producă în mod durabil, dar în întregimea sa, sectorul agricol e departe de durabilitate. Avem nevoie de o modificare cu caracter transformativ pentru a ne asigura că avem alimente sănătoase și venituri adecvate pentru agricultori.
Strategia privind biodiversitatea devine și mai necesară mai ales când am văzut vulnerabilitățile în această criză. Este important să furnizăm oportunități imediate de redresare a economiei noastre. Chestiunile ce țin de biodiversitate trebuie să fie parte a planului de redresare. Această strategie propune câțiva pași concreți pentru ca biodiversitatea să își revină până în 2030. Unul dintre acestea se referă ca 30% din terenurile agricole să fie zone protejate și gestionate în mod eficace. Sistemele agricole trebuie să reziste testelor viitorului. Modul în care producem noi agricultura ar trebui să fie benefic în primul rând pentru agricultori. Strategia pentru diversitate propune ca 10% din terenul agricol să aibă trăsături de biodiversitate. Un sfert din terenurile agricole ar trebui să fie bio. Agricultura bio este o poveste de succes. În majoritatea statelor membre, fermele bio fac mai mari profituri decât cele obișnuite. Strategia privind biodiversitate propun o reducere cu 50% a utilizării pesticidelor. UE este cel mai mare exportator din lume. Nu există riscul ca UE să nu își poată acoperi nevoile de hrană. Dacă protejăm biodiversitatea, vom avea o agricultură pe termen lung, vom avea securitate alimentară pentru următoarele generații. Această tranziție va fi o oportunitate, dar și o provocare pentru fermieri. Fermierii sunt cei care păstrează sănătatea terenurilor noastre. Această strategie nu a fost elaborată în pofida lor, ci pentru ei. Vrem să ne asigurăm că fermierii sunt în centrul acestei transformări și au toate instrumentele necesare pentru a face față tranziției!”

Herber Dorfmann, coordonator al Grupului PPE, a transmis următoarele: „Biodiversitatea este la nivel principial în interesul agricultorilor. Există practici agricole care dăunează biodiversitătii. Cu toate acestea, ei creează biodiversitatea. Trebuie să punem accentul mai mult pe a doua dimensiunea. Oamenii sunt dispuși să plătească mai mulți bani pe o calitate mai bună. Comisia Europeană consideră că subvențiile agricole ar trebui să fie plătite în funcție de vaca care era în posesia cuiva acum 20 de ani și nu în funcție de activitățile concrete de acum. Deci, Comisia ar trebui să înțeleagă rolul important al fiecărui agricultor.”