De Ziua Mondială a Libertății Presei, trebuie să ne reamintim că libertatea de exprimare și pluralismul sunt drepturi fundamentale!

PPEDeoarece criza COVID-19 a lovit sectorul mass-media, în Parlamentul European susținem că mass-media trebuie să rămână independentă și suficient finanțată.

Conform datelor Reporters sans frontières / Reporters Without Borders / RSF, Europa rămâne cel mai sigur loc pentru jurnaliști, dar situația generală a libertății mass-media în întreaga lume s-a agravat.
Uniunea Europeană depune eforturi, atât pe plan intern, cât și pe plan extern pentru a combate implicațiile pandemiei asupra sănătății, a drepturilor omului și a situației socioeconomice, inclusiv asupra instituțiilor de presă. Neabătându-se de la necesitatea de a sprijini libertatea de exprimare, răspunsul UE se concentrează și asupra combaterii dezinformării cu privire la COVID-19. Aceasta presupune promovarea surselor demne de încredere, retrogradarea conținutului fals sau înșelător și retragerea conținutului ilegal. Aceste acțiuni pot fi încununate de succes numai dacă se pot baza pe activitatea conștiincioasă a unor jurnaliști curajoși și dedicați, ale căror eforturi de zi cu zi fac ca societățile să devină mai sigure, mai echitabile și mai democratice.
Astăzi, UE își reafirmă cu fermitate sprijinul continuu pentru rolul esențial al mijloacelor de informare în masă independente și fiabile pe întregul mapamond. Libertatea presei este un drept al fiecăruia dintre noi, nu doar al profesioniștilor din domeniul mass-media.