Decizia Consiliului de a întârzia eliminarea tarifelor de roaming

Parlamentul European a aprobat cu o majoritate covârșitoare, la 3 aprilie 2014, raportul privind reforma pieței telecomunicațiilor, care prevedea eliminarea tarifelor de roaming la nivelul UE, începând cu 15 decembrie 2015, iar Consiliul Uniunii Europene a convenit, la 4 martie 2015, să mai întârzie eliminarea tarifelor de roaming în toate cele 28 de state membre. Operatorilor de telefonie mobilă le este permis să păstreze și să perceapă suprataxe, mai mici decât cele actuale, pentru cei care folosesc telefonia și pachetele de date mobile în călătoriile în străinătate, cel puțin până în anul 2018.

Tarifele practicate de societățile de telefonie mobilă pentru serviciile furnizate în roaming reduc numărul de apeluri efectuate din străinătate, 28 % dintre consumatori alegând să țină telefoanele închise atunci când călătoresc într-o altă țară, potrivit unui sondaj de opinie dat publicității de Comisia Europeană în anul 2014.

Cu toate acestea, Belgia și Luxemburg, acționând pe cont propriu, au dovedit că o cooperare strânsă aduce valoare adăugată pentru cetățeni și, în același timp, creează mai multe oportunități de afaceri pentru operatorii lor. Așa ar trebui să funcționeze Europa: statele membre să înlăture barierele din calea cetățenilor și a afacerilor lor.

Care este următorul pas al Comisiei, având în vedere cele menționate mai sus?