Ultimele date furnizate de Eurostat arată că România înregistrează un declin demografic accentuat. Populaţia României a scăzut, doar într-un singur an, cu șase procente. Nici la capitolul decese care puteau fi evitate, ţara noastră nu stă bine. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană și la acest capitol. Anul trecut, în România, rata mortalităţii a fost de 13,3 la mia de locuitori, în timp ce rata natalităţii a fost de 9,7 la mie. Specialiștii avertizează că acesta este indiciul unui declin demografic accentuat.

România va continua, din păcate, pe acest trend negativ. Mai mult, tendinţa de deteriorare este foarte bine instalată prin toate mecanismele. Se preconizează că numărul de decese va rămâne foarte ridicat, la 260 000. Iar tendinţa nu este deloc încurajatoare. Grav este şi că România ocupă primul loc în rândul ţărilor europene la rata deceselor persoanelor sub 75 de ani care puteau fi evitate.

Între cele mai frecvente cauze ale acestor decese, la nivelul Uniunii Europene, se numără insuficienţa cardiacă, accidentele vasculare cerebrale şi cancerul la sân.

 .

Care sunt recomandările Comisiei, precum și eventualele axe de finanțare, astfel încât țara noastră să optimizeze programele de prevenţie funcţionale pentru a stopa scăderea populaţiei şi deteriorarea structurii pe vârste?