Deficitul de personal calificat generează pierderi de miliarde de euro

Una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă antreprenorii români este lipsa personalului calificat. Peste jumătate dintre antreprenorii români semnalează faptul că deficitul de personal calificat provoacă pierderi financiare, care, estimate pentru întreaga economie, ajung la 7,1 miliarde euro.

Conform studiului PwC European Private Business Survey, majoritatea antreprenorilor se confruntă cu lipsa candidaţilor mai ales atunci când vor să recruteze tehnicieni, personal administrativ sau experţi în vânzări. Exodul populației reprezintă una dintre cauzele principale care determină lipsa personalului calificat.

România se plasează pe primul loc printre ţările din Europa Centrală şi de Est, având cel mai mare deficit de specialişti pentru aceste categorii de ocupaţii. 68% dintre antreprenori spun că găsesc greu personal tehnic, respectiv administrativ. La nivelul Europei Centrale şi de Est, pierderile economice totale estimate din cauza deficitului de competenţe ajung la 358 miliarde de euro, valoare mai mare decât PIB-urile adunate ale Croaţiei, Ungariei şi Slovaciei.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia pentru a combate deficitul de personal calificat, cu precădere în Europa Centrală și de Est?